Ülke genelinde yeşili yok ettiği gerekçesiyle tepkilere neden olan Hidroelektrik Santrali (HES) projeleri köylülerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ndeki Yuvarlakçay'dan sonra merkeze bağlı Göktepe ve Çamoluk köylerinin içinden geçen Sarhoş Çayı'na kurulması planlanan HES de tepkilere neden oldu. Muğla'daki Göktepe kahvehanesinde HES Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Göktepe ve Çamoluk Köyü Sarhoş Çayı'na Sahip Çık Platformu adına konuşan Devrim Yami, "Köylerimizden geçen ve yıllarca içme ve kullanma suyu olarak kullandığımız, tarlalarımızı suladığımız, bizlerin ve hayvanlarımızın yararlandığı çayımız tehlike altında. Daha önce ÇED toplantısında yaptığımız bütün itirazlar yok sayıldı. ŞAH Enerji Üretim Limitet Şirketi'ne, HES kurma ve işletme izni verildi. Bu izin suyun tüm kullanma haklarının köylülerimizden alınıp, şirkete devrilmesi demektir. HES yapılmasına kesinlikle karşıyız. Doğamızın bize bir armağanı olan çayımızın özel bir firmanın çıkarları doğrultusunda yok edilmesine göz yumamayız" dedi.

Yami, "HES ile deremiz yatağından borular yada kanallar vasıtasıyla alınacak, etrafındaki ağaçlar ve doğal ekosistem yok edilecek. Bizler ve hayvanlarımız mağdur edilecek, tarım bitecektir. HES kurulduktan sonra can suyu tabir edilen derelere kısmi su bırakılması olayı da akarsulardaki su debisinin mevsim şartlarına göre değişkenlik göstermesi nedeniyle hiçbir zaman uzun vadeli olmamaktadır. Dereler, içindeki ve etrafındaki canlılarla bir ekosistem, bir yaşam alanı oluşturur. Suyu dere yatağından ayırdığınız ve onu borulara ya da kanallara hapsettiğiniz zaman doğal yaşam alanları yok olur" dedi. Yami, sözlerini şöyle tamamladı:

"Göktepe ve Çamoluk köylüleri olarak Sarhoş Çayı üzerine HES kurulmasına karşıyız. Bunun için köylüleri temsilen Göktepe ve Çamoluk muhtarlıklarımız tarafından Muğla 2. İdare Mahkemesi'ne 10 Nisan 2012 tarihinde HES kurulması ve işletmesi izinlerinin iptali, yürütmenin durdurulması talepli dava açtık. Doğayı seven tüm dostlarımızı çayımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz."

CA(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)