Artvin’deki Borçka ve Yusufeli hidroelektrik santral projelerinde üretilecek 154 bin kilovat saat enerjinin iletimi için yapılan ve Sümbüllü Köyü sınırlarından geçecek yüksek gerilim hattı için dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı 2004 yılının Eylül ayında, 'Çevresel Etki Değerlendirme olumlu' raporu verdi. Ancak köy sakinlerinden 17 kişi, köylerinden geçecek yüksek gerilim hattının doğal yaşam alanları, sosyal, tarihi ve kültürel değerlerine geri dönüşümsüz zararlar vereceğini ileri sürerek, 2009 yılında raporun iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bakanlığın verdiği 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesini durduran mahkeme, raporun hukuka uygun olmadığına hükmetti.

Kararı değerlendiren Sümbüllü köylülerinin avukatı Bedrettin Kalın, yargının bir kez daha HES projelerindeki hukuksuzluğu gözönüne serdiğini belirterek, "Ülkemizin bütün vadilerinde yapımı planlanan HES’lerin hukuka, mevzuata, yasa ve yönetmeliklere aykırılıklarla dolu olduğunu gördük. Bu kararla, HES projelerinde tesis edilmeye çalışılan bütün çalışmaların da aynı hukuksuz uygulamalarla dolu olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Halkı, köylüleri, yargı kararlarını, hukukun üstünlüğünü, yasa ve yönetmelikleri yok sayarak bu projelerde diretenler artık bu uygulamalardan vazgeçmelidir. Rize İdare Mahkemesi’nin bu kararı aynı zamanda bölgede yapımı devam eden HES projelerinin yüksek gerilim hatlarıyla ilgili ilk ‘yürütmeyi durdurma kararı’ oldu" dedi.

Bu arada Danıştay 14’üncü dairesi, Rize’nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan Kayalar HES projesi için dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal eden Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı da onadı.