AKTOB Ar-Ge biriminin çalışması, 2011'in ilk yarısında, konaklama ve yiyecek içecek hizmetleri alanlarında çalışanların sayısının, toplam çalışanların 4.9'unu oluştururken, bu oranın 2012'de devreye giren yeni yatırımlar sayesinde yüzde 5 dolayına yükseldiğini de ortaya çıkardı. AKTOB Ar-Ge Birimi'nin çalışmasına göre, Türkiye'de 15.2 milyon olan kayıtlı/sigortalı çalışan sayısının yüzde 5.4'ünü konaklama ve yiyecek içecek hizmetleri oluşturuyor. 10,3 milyon olan kayıtsız çalışan sayısının da yüzde 4.4'ü turizm sektöründe bulunuyor.

50 BİN KİŞİ ARTIŞ VAR

Çalışmaya göre, 2012'de ülke genelinde çalışan sayısı 676 bin kişi artarken, konaklama ve yiyecek içecek hizmetleri alanlarında çalışanların sayısı da 49 bin kişi arttı. Konaklama ve yiyecek içecek hizmetleri alanlarında, geçen yılın Haziran ayında, 1 milyon 230 bin kişi olan çalışan sayısı bu yılın aynı döneminde 1 milyon 279 bin kişiye yükseldi. Öte yandan turizm sektöründe 2011'in Haziran ayında 732 bin kayıtlı/sigortalı çalışan sayısı varken bu yıl 822 bin kişi kayıtlı gösterildi. Kayıtdışı çalışanların sayısı ise 498 binden 457 bin dolayına indi.

AKTOB'DAN İSTİHDAMA VE EĞİTİME KATKI

Turizmin sağladığı istihdam artışının önemine dikkati çeken AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, birlik olarak, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştirdikleri 'Akdeniz Turizminin Geliştirilmesi Projesi' ile kurulan Turizm Eğitim Merkezi'nin yakında açılacağını bildirdi. Çorabatır şöyle devam etti:

"Bu da ülke istihdamının artırılmasında ve varolan personelin kalifiye edilmesinde son derece önemli bir işlev gösterecek. Son verilerin gösterdiği gibi turizm sektörü, İstihdam artışının yüzde 10'undan fazlasını üretmektedir. AKTOB olarak açacağımız Turizm Eğitim Merkezi ile bu katkımızı daha da yukarı çekmeye devam edeceğiz. Projemiz aynı zamanda, Antalya, Burdur ve Isparta illerimizin de tanıtımını içeriyor."


BT(SU/BT)