Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi'ndeki Deryan Tepe'ye inişi sırasında düşen helikopterde şehit olan 5 asker memleketlerinde toprağa verilirken, helikopter kazası ve diğer olaylarda yaralanan toplam 23 askeri Van Valisi Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan ve Van Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan hastanelerde ziyaret etti. Ziyaret sırasında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç askerlere geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in aynı dileklerini iletti.

PİLOT BİNBAŞI KAZAYI ANLATTI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Van Asker Hastanesi ile Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavileri süren askerlerin sağlık durumu hakkında doktorlardan bilgi alan yetkililer, askerlerin morallerinin iyi olduğu söyledi.

Ziyaret sırasında Van Asker Hastanesi'nde tedavisi süren Jandarma Pilot Binbaşı Kürşat Celal Konukçu, helikopterin nasıl düştüğünü Van Valisi Münir Karaloğlu'na anlattı. İniş yapacakları Deryan Tepe bölgesinin riskli olduğunu düşündüğü için, ikinci bir manevra yaparak farklı bir bölgeye inmek istediği sırada helikopterin güç kaybına uğradığını belirten Pilot Binbaşı Konukçu, helikopterin yaklaşık 200 metre sürüklendiğini söyledi. Şehit olan arkadaşlarına rahmet dileyen Binbaşı Konukçu şunları anlattı:

"Askerleri Yüksekova'dan aldım ve helikopterle yola çıktık. Ulaşacağımız yere gelince helikopterde teknik bir sorun yaşandı. Aşağıya baktım inecek gibi değildi, çünkü önceden kazılmış ve terk edilmiş mevziler vardı. Buraların mayınlı olabileceğini düşünerek daha kenara doğru bir nokta seçtim. Ve helikopteri oraya doğru yönelttim. Helikopter orada tutundu. Ben de indirmek için başka bir yere manevra yaptım. Bir süre sonra helikopterde güç kaybı meydana geldi ve yer yastığı kayboldu. Helikopter yamaçtan hızla aşağı doğru kaymaya başladı. Yaklaşık 200 metre kaymıştık. Dışarı çıktığımızda helikopterin sadece kokpit kısmı kalmıştı. Orada o kazaya rağmen mucize eseri 10 arkadaşımız kurtuldu. Verdiğimiz şehitlerden dolayı çok üzgünüz. Allah hepsine rahmet etsin ailelerine de sabırlar versin."

BİRİLERİ HERŞEYİ KULLANMAK İSTİYOR

Hastane çıkışında gazeticilerin sorularını yanıtlayan Vali Münir Karaloğlu, helikopterin düşürüldüğü yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Vali Karaloğlu şöyle dedi:

"Çok açık bir şekilde kaza. Birileri herşeyi kullanmak istiyor. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'nın ve bizim açıklamalarımız var. 22 Temmuz günü üst üste iki kaza yaşadık. Biri helikopter kazası, diğeri de timin göreve çıktığı sırada bir askerin elinde kazara el bombasının patlaması. Bu iki kazada da yaralanan askerlerimiz vardı. Dün Van'dan şehitlerimizi uğurladık. Bugün de yaralı arkadaşlarımızı ziyaret etmek istedik. Hem helikopterde, hem de diğer kazalarda şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara da geçmiş olsun diliyorum. Şu anda yaralılarımız arasında hayati tehlikesi devam eden bir yaralımız var. Bunun dışında diğer yaralılarımızın durumu iyi. Kaza yapan helikopterin pilotu aynı zamanda helikopter bakım uzmanı. Dolayısı ile tecrübeli ve bölgeyi bilen biri. İnmek istediği yer zorlu bir yer ve inişe üç metre kala güç kaybı yaşıyor ve düşüyor. Ardından 200 metre sürükleniyor. Yaralanmalar da buna bağlı yaralanmalar."



MÇ,OA(OB/COŞ)