TEMEL AMAÇ SEKTÖRDEKİ DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMEK


Bu iki hedeften biri olan oyuncunun bağlı olmasının aslında kanunda 70'li yıllardan beri tanımlı olduğunu ifade eden Alabora, "Oyuncular ve sanatçılar çalıştıkları yerlerde 4A yani eski SSK'lı yani bağlı çalışandırlar. Dolayısıyla yapımcı ile oyuncu arasındaki ilişki işveren-işçi ilişkisidir. Fakat yanlış uygulamalar sonucunda bu ilişki maalesef, sanki bu iki taraf iki tacirmiş gibi, dolayısıyla oyuncunun serbest meslek makbuzuyla çalıştırılması, ya da gider pusulası, ya da kayıtdışı çalıştırılmasına yol açmış. Bu Koordinasyon Kurulu'nun temel amacı sektördeki bu dönüşümü bir an evvel gerçekleştirirken, karşılaştığımız teknik sorunların çözümü için kurulmuş bir koordinasyon kurulu. Burada bizler, Oyuncular Sendikası olarak sorunları bu masaya taşıyoruz. Burada da kamu görevlileri bize destek oluyorlar. Şu andaki hedefimiz yeni sezona kadar, televizyon sezonu yeniden başlayana kadar, televizyon sektöründeki tüm oyuncuların bağlı çalışana dönüştürülmesidir. Bu süreç hem buradaki yanlışlığın düzeltilmesine hem de çok uzun zamandır şikayet edilen çalışma koşullarının düzeltilmesi için şu anda Türkiye'deki en önemli mecradır" diye konuştu.


Alabora, çok geniş yelpazeli bir sendika olduklarını kaydederek, "Bu yılın sonundaki hedefimiz de 2 bin 500'e ulaşmak" dedi. 63 kurucu üye ile sendikanın kurulduğunu belirten Alabora, bugün üye sayısının bine yaklaştığına işaret etti.


YAPIMCIYA MEKTUP


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Daire Başkanı Bekir Hançer de SGK'nın geçmiş yıllarda da sanatçılara yönelik çalışmalar yaptığını anlatarak, "Yapımcı firmalara yönelik geçen toplantımızda aldığımız bir karar vardı ve bu aldığımız kararların tamamını da kurum başkanlığımıza raporlama ettik. Bu raporlama çerçevesinde onlara birer mektup göndermeyi düşünüyoruz. Mektup gönderilmeden önce amacına tam olarak hizmet etmesi için bir araya gelmenin de faydalı olacağını düşünüyorum. O yüzden mektuplarımızı şu anda hazır halde bekletiyoruz. Ancak onlarla da bir araya geldikten sonra ve sendikamızın da işbirliği ile amacımızın ne olduğunu ve kanunun getirdiği sorumlulukların neler olduğunu hem hatırlatıp, sonra da bunu yazılı döküman olarak da kendilerine sunmak istiyoruz" diye konuştu.