Davaya konu olay 8 Ekim 2010 tarihinde Bornova'da meydana geldi. Büfesini açmaya gelen Ahmet Hüsnü Arda Baran, beslediği 'Yamuk' adını verdiği kedinin öldüğünü gördü. Baran, kamera kayıtlarını incelediğinde kedisinin bir genç tarafından tekmelenerek ve başı ezilerek öldürüldüğünü tespit etti. Ahmet Hüsnü Arda Baran, kamera kayıtları ile birlikte polise gidip şikayetçi oldu. Olayı araştıran polis, kamera görüntülerinden, kediyi öldüren kişinin U.G. olduğunu belirledi. U.G., gözaltına alındı, sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

'Yamuk' adlı kedinin sahibi Ahmet Hüsnü Arda Baran, avukatı Barış Kaşka aracılığıyla savcılığa gidip şikayetçi oldu. 'Yamuk'un öldürüldüğü gecenin güvenlik kamerası görüntüleri internet üzerinden hızla yayılınca bu vahşete tüm Türkiye tanıklık etti. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi birinci sınıf öğrencisi U.G.'ye Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 687 lira cezası kesildi.

Üniversite öğrencisi U.G. hakkında ayrıca, İzmir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 'haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yarayamayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan, 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır' denilen Türk Ceza Kanunu'nun 151/2 Maddesi uyarınca dava açıldı. Ankara'da talimatla ifade veren ve İzmir'e üniversitede okumak için geldiğini belirten U.G., ifadesinde kediyi öldürdüğünü itiraf etti. Kedinin, köpeğinin kafasını tırmalayarak yaraladığını ve eylemi tahrik altında gerçekleştirdiğini savundu. Olay günü aşırı alkollü olduğunu da ekleyerek, kedinin öldüğünü görmediğini, sabah arkadaşlarının söylediğini belirtti. U.G. ifadesinde, "Sabah aklıma kanlı görüntü geldi ve istifra ettim. Kediyi besleyen market sahibinden özür dilemek istedim, ancak arkadaşlarım tepki görebileceğimi söyleyerek engel oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nde tedavi görmeye başladım. Pişmanım" dedi.

İzmir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugün görülmesi gereken duruşması, hakimin raporlu olması nedeniyle İzmir 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya avukat Barış Kaşka, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Halil Dönmez, Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu adına avukat Ayça Sümeyra Oruç ile çok sayıda hayvansever katıldı. Hakim, dosyayı tam inceleyemediğini belirtti. Sonuçlanma aşamasına gelen dosyayla ilgili asıl mahkemesinde karar verilmesi için duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.

DURUŞMA ÖNCESİ PROTESTO

Duruşma öncesinde İzmir Adliyesi önünde toplanan 100'e yakın hayvansever, U.G.'yi protesto etti, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun değişmesi için imza kampanyası başlattı. Ellerinde döviz ve pankartlar bulunan, yanlarında 'Karmen' adlı köpeği de getiren gruptakiler, yakalarına taktıkları "Adalet istiyoruz" yazılarıyla dikkat çekti. Grup, adına konuşan İzmir Çevre Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği (İZÇEV) Başkanı Besalet Arkaya, şunları söyledi:

"Her sabah, acaba hangi semtimizden hayvan katliamı haberi alacağız diye uyanıyoruz. Menderes, Torbalı, Dikili, Çandarlı ve Ayrancılar hayvan ölümünde şampiyonluk yarışında. Bu yerlerdeki katiller bulunmadığı ve yargı önüne çıkarılmadığı gibi cinayetler daha da arttı. Kedi Yamuk davası işte böyle bir iklimde görülmekte" dedi. Şiddetin hayatın her alanına nüfuz ettiğini öne süren Arkaya, "Kadına şiddet, öğrenciye şiddet, zayıfa şiddet, hayvana şiddet, gücü yeten yetene. Böyle bir coğrafyada ve iklimde nasıl yaşarız? İşte uzadıkça uzayan kedi Yamuk davası bu ortamda görülüyor. Kedi Yamuk davasının sonucunun hayvan düşmanlarını yıldıracağına inanmaktan başka çaremiz yok."