Çocukluğunu Almanya’da geçiren, 13 yıl İngiltere’de yaşayıp otelcilik eğitimi alan ve 7 yıl önce memleketi Ortaca’ya dönen 47 yaşındaki Türkan Dağdelen, başıboş sokak hayvanlarına kol kanat gerdi. Yaptığı çalışmalar sonucunda Ortaca-Muğla Hayvan Dostlar Derneği (HAYDOST) Yönetim Kurulu Başkanı, Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Ortaca temsilcisi ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Muğla temsilcisi olan Türkan Dağdelen, kendisine ait apartmanın giriş katındaki 100 metrelik daireden kiracısını çıkartarak burayı hayvanlara açtı.

Bakıma muhtaç, sakat ve hasta hayvanları barındıran Dağdelen, Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman belediyeleriyle irtibata geçerek başkanlardan barınak yapılmasını istedi. Geçici barınaklardan sonra çıkarılan tahsisle Dalaman Belediyesi sınırları içinde bir hayvan barınağı yapıldı. Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman belediyeleri bir protokol imzalayarak barınaktaki hayvanların bakım, beslenme ve kısırlaştırma masraflarını üstlendi. Haftanın belirli günlerinde veteriner bakımından geçirme, mama satın alma ve restoranlardan artık yiyecek toplama işleri sırasıyla yerine getirildi. Fakat Türkan Dağdelen’in Dalaman Belediyesi ile ilgili şikayetleri artarak günümüze kadar geldi.

BAŞKAN ŞİKAYET EDİLDİ

MHP’li Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, görevini yerine getirmediği gerekçesiyle önce Muğla’daki yetkili makamlara şikayet edildi. Peşinden MHP Genel Merkezi’ne ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye, çeşitli bakanlıklar, başbakanlık ve hatta cumhurbaşkanlığı makamına dilekçeler gönderildi. Bir aydır bölgedeki basın kuruluşları da adeta elektronik posta bombardımanına tutuldu.

SORUŞTURMA TALEP EDİYORUM

Türkan Dağdelen son olarak Muğla Valiliği’ne yazdığı dilekçede, Dalaman Belediyesi’nin yıllardır sahipsiz hayvanları zehirleyip yok ederek sorun çözmeye çalıştığını öne sürdü. Dalaman Belediyesi’nin imzaladığı protokol şartlarını yerine getirmediğini savunan Dağdelen, “Hatta görevlendirdiği veteriner hekim bile barınağa doğru dürüst gelmiyor. Gelse de hayvanlarla ilgilenmiyor. Buradaki hayvanların kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları gönüllüler tarafından yapılıyor. Mamalar alınmadığından hayvanlar açlıkla karşı karşıyadır. Milyonlarca turistin indiği Dalaman Havalimanı’na sadece 15 dakika uzaklıkta ve içinde 500 kadar hayvanın yaşadığı bakımevindeki hayvanların Dalaman Belediye Başkanının tutumu yüzünden sokağa salınması tek çözüm olarak gözükmektedir. Yüzlerce hayvanın, turistlerle dolu sokaklara bırakılmasının getireceği sorunların düşünülmesini istiyoruz. Hem hayvan ve hem de insanların can güvenliği açısından duruma valiliğin el koymasını ve başkan hakkında soruşturma açmasını talep ediyorum” diye yazdı.

“YALAN SÖYLÜYOR”

Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ise Türkan Dağdelen’in yalan söylediğini ve kendisinin belediye olarak tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini belirtti. Yılmaz, “Ne yapmak istediğini anlayabilmiş değilim. Zaten orası Türkan Dağdelen’in değil, Dalaman Belediyesinin. Yani tahsis bizim ve Türkan Dağdelen de gönüllük esasına göre çalışıyor. O bizim değil, biz onun amiriyiz. Tüm yetkiyi almak istediği için de karalama politikası yapıyor. Uygunsuz tavır içinde. Genel merkeze, sayın Bahçeli’ye beni şikayet ediyor. Yanında personel çalıştıramadım. Gelen kaçıyor. Onun istediği bir şahsı işe aldım onu bile barındırmadı. Bizim kardeşimizdir, kendisini severiz. Bazen böyle çıkışlar yapar ama yapmasa daha iyi olur. Bölge ve sokak hayvanları adına daha nizamlı ve tertipli, anlaşılır bir insan olmasını talep ediyorum. Biraz daha uyumlu çalışması hem kendi ve hem de bizim adımıza iyi olur” dedi.

70 BİN LİRA HARCADIM

Dağdelen’in belediyenin görevlerini yapmadığını öne sürdüğünü kaydeden Yılmaz, bugüne kadar 60-70 bin lira harcadıklarını kaydetti. Ortaca ve Köyceğiz belediyeleriyle protokol yaptıklarını hatırlatan Yılmaz, “Yemek, mama ve lokantadan yiyecekleri üçlü konsorsiyum olarak topluyoruz. Taşımacılığı, yem, mama ve ilaç alımını ortak yapıyoruz. Sadece biz belediye olarak 100 üzerinde kısırlaştırma yaptık” diye konuştu.