Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İl Temsilcisi Yrd.Doç.Dr. Nilgün Gültiken, insanların olduğu gibi hayvanların da haklara sahip olduğunu belirterek, insanların bu haklar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtti. Hayvan hakları konusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla kitapçık hazırladıklarını dile getirdi. Hayvan hakları el kitapçığının içerisinde hayvan haklarında sık karşılaşılan sorunların ve çözümlerin anlatıldığını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Gültiken, “Hayvan haklarını korumak isteyenlere yol gösterecek bir kitap. Bu kitap hayvan hakları konusunda Türkiye’de hazırlanmış ilk kitap. Yurt dışında hazırlanıp Türkçe’ye çevrilen bazı yayınlar var ancak onlarda sadece hayvanların hangi haklara sahip oldukları maddeler halinde yazıyor. Biz bu kitapla hem haklardan bahsettik hem de bu hakların ihlali sonucunda hayvan severlerin ne yapacaklarını hangi kurumlara nasıl  müracaat edeceklerini yazdık. İçerisine dilekçe örneklerini bile koyduk” dedi.

"HAYVANLARA ZARAR VEREN HAPİS CEZASI ALMALI"

Türkiye’de hayvan hakları konusunda son yıllarda güzel gelişmeler yaşandığını söyleyen Yrd.Doç. Dr. Gültiken, “Hayvanlara zarar veren, işkence yapan kişilerin hapis cezasıyla cezalandırılmalarını sağlayacak yasal düzenleme için şu an çalışmalar devam ediyor. Bu çok önemli bir gelişme olacak. Aslında hayvanların haklarını korurken insanların da haklarını korumuş oluyorsunuz. Yapılan araştırmalarda hayvanlara kötü muamele yapan kişilerin insanlara da aynı davranışları gösterme eğiliminde oldukları belirlenmiş” diye konuştu.

BİN 500 KİTAP BASILIP DAĞITILDI

Bir çok hayvan sahibinin de hayvan hakları konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığını belirten Yrd.Doç.Dr. Gültiken, "Hayvan bakımını üstlenmek demek onu alıp süs eşyası gibi bakmak değildir. Onun haklarını da savunmanız gerekir. İşte hazırladığımız bu kitapla insanların, hayvan haklarını da öğrenmelerini istedik” dedi. 93 sayfa olan kitapçıktan bir hafta önce bin 500 adet basılıp dağıtıldığı, talep nedeniyle 3 bin baskı daha yapılıp onlarında bu ay içerisinde dağıtılacağı belirtildi.


YK(İS/AAA) (FOTOĞRAF)