Hayvanseverler Derneği (HAYSEV) ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından 'Sokaklarımızı Can'sız Bırakmayacağız' sloganıyla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan yaklaşık 500 kişi, Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı'nı protesto etti. Hayvan hakları savunucularından bir bölümü miting alanına köpekleriyle geldi. Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın da katılarak destek verdiği mitingde, hayvan hakları savunucuları birbirinden ilginç pankartlarla hazırlanan yasa tasarısının geri çekilmesi yönünde hükümete mesajlar verdi. Hayvanseverlerin protestosu, Esen Öztürk'ün Hayvanseverler Derneği (HAYSEV) adına yaptığı konuşmayla başladı. Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısının en hafif deyimle soykırım olduğunu öne süren Esen Öztürk, "Nasıl bir anneden çocuğunu koparamazsanız, bir evden, bir sokaktan da hayvanını koparamazsınız" dedi.

Türkiye'de, başta sokak köpekleri olmak üzere binlerce hayvanın yok edileceği bir süreç başlatıldığını öne süren Öztürk, şunları söyledi:

"Bu yasa tasarısını hazırlayan bakanlık, bundan sadece birkaç ay önce kendi sitesinde sokak hayvanlarına nasıl suluk ve yemlik koyduğuyla övünmüş ve boy boy fotoğraflarını paylaşmıştı. Birkaç ay içinde tam zıttı istikamette hareket eden bu bakanlığın temsil ettiği Hükümet ile halkı arasında yarattığı güvensizlik uçurumunu görmemek için kör olunabilir. Hayvanları öldürme planları yapanların her birine, tabii halkına değer veriyorsa bir tek tavsiye verilebilir. Siz onları öldürürseniz, halk da kalbinde sizi öldürecektir." 

Hayvan hakları savunucuları, daha sonra yasa tasarısını eleştiren sloganlar atarak kordon boyundaki Troia Atı'na yürüdü. Burada HAYTAP Çanakkale Temsilcisi Sitare Şahin tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın düzenleyip Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının tam anlamıyla sokaklardaki ve evlerdeki kedi ve köpekleri yok etmek için hazırlandığını savundu.



BG(AÖ/İD)