Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, 2012 yılında Hayrabolu'da 18 bin dekar, Trakya genelinde dernek bünyesinde 360 bin dekar yağlık kanola bitkisinin ekildiğini söyledi. Çıkrıkçılı, yaklaşık 12 bin 600 dekarın Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği tarafından üreticilere sözleşmeli olarak ekim yaptırıldığını da belirtti.

Bu yıl düzenli ve sürekli olarak bölgenin yağış almasının kanolanın ekimi, çıkışı ve gelişimi için uygun ortam oluşturduğunu ifade eden Çıkrıkçılı şöyle konuştu:

“Kanola Trakya'nın iklimine uygun yapısıyla artık ekimi her geçen yıl yaygınlaşan yağlık bir bitkidir. Bu yıl sert ve soğuk geçen kış dönemi nedeniyle kanola bitkisinde yüzde 25-30 rekolte düşüklüğü görülebilir. Sert geçen kışın sadece Trakya'da değil, Türkiye'nin diğer bölgelerinde de etkili oldu. Kanola bitkisinin ekimi sonrasında yaşanan don olayları rekolte düşüklüğü olarak yansıyor. Ancak hükümetin kanola bitkisine yaptığı destek bu bitkiye olan ilgiyi arttıracağına inanıyorum. Derneğimizin yapmış olduğu tanıtım çalışmaları sonucunda son yıllarda ekimi yaygınlaşan kanola bitkisi, bu yıl Trakya genelinde çiftçiler arasında sözleşmeli ekim olarak 360 bin dekara ulaştı. Ayrıca sözleşmeli olarak ekilen kanolanın pazarlaması Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından yapılıyor.”



İK(LK/AK)