Memleketi Kars'ta 3 yıl ücretli öğretmenlik yaptıktan sonra eşinin işi nedeniyle Ereğli'ye taşınan Özlem Kural, geçen Mayıs ayı sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gidip kendisini müfettiş yardımcısı olarak tanıtarak okul müdürleriyle toplantı talep etti. 1 Haziran'da Ereğli Lisesi Konferans Salonu'nda Özlem Kural başkanlığında yapılan toplantıya İlçe Mili Eğitim Şube Müdürü İhsan Dağlı ve 8 ilköğretim okulu müdürü katıldı. '12 Yılık Zorunlu Eğitim Uygulaması Bilgilendirme Toplantısı' adı altında yapılan toplantıda okul müdürlerinin görüşlerini dinleyen Özlem Kural, toplantı tutanağına yansıyan konuşmasında şöyle dedi:

"Okul müdürlerinin tespitleri, talepleri, yerinde yapılan okul denetimleri, e-okul verileri kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgiler, belgeler doğrultusunda tarafımızda hazırlanacak rapor çerçevesinde Karadeniz Ereğli İlçe Merkezindeki okullarla, belde ve köylerinde bulunan okulların 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlaması yapılarak bakanlığımızın onayına sunulacak. Kabul görmesi halinde 2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulanacak."

700 BİN LİRALIK TADİLAT

Toplantının ardından oturduğu mahalledeki Turgut Reis İlköğretim Okulu'na giden Özlem Kural, okulda tadilat yapılmasını istedi. İstanbul'da yaşayan ve müteahhit olduğu öğrenilen dayısı ile irtibata geçen Özlem Kural, okulu baştan aşağıya yeniletti. İlçedeki bazı firmalar aracılığıyla da yapılan çalışma sonunda okul akıllı tahtalardan, kamera sistemine, sıra ve masalardan, bahçe düzenlemesine kadar yenilendi. Okuldan çıkan ve henüz kullanılabilecek durumda olan masa-sıra gibi malzemeler de ihtiyaç olan köy okullarına gönderildi. Özlem Kural'ın, Milli Eğitim Bakanlığı müfettiş yardımcısı olarak sözleşme imzaladığı firmalara yaklaşık 700 bin liralık tadilat yaptırıp, malzeme aldırdığı belirtildi. Mazleme alımının da Kural'ın dayısı aracılığıyla Ereğli'deki firmalardan sağlandığı belirtildi.

ÖDEMEDE SIKINTI OLUNCA ORTAYA ÇIKTI

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, firmaların alacaklarını tahsil etmede yaşadığı sıkıntı üzerine şüphelenerek Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı yazdı. Bakanlıktan gelen yazıda, Özlem Kural adında bir müfettişlerinin bulunmadığı belirtildi. Bunun üzerine Özlem Kural hakkında, 'ünvan gasbı' iddiasıyla Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdüsselam Aksoy, olayın, kendisi yıllık izindeyken yaşandığını söyledi. Aksoy, şöyle dedi:

"Kendisi Karslı. Kars'ta daha önce 2-3 yıl öğretmelik yapmış. İstanbul'da sahibi dayısı olan bir firmayla anlaşmış. Okula yaklaşık 700-800 bin TL'lik bir tadilat yaptırmış. Sponsorlar aracılığıyla da bunu ödeyeceğini söylüyor. Zaten bu paranın üçte birlik bir bölümü ödenmiş. Ayrıca bu okulun dışında başka bir okul için de 3 prefabrik derslik getirteceğini söyledi. Bu çalışmaları, yeni eğitim sistemi ile birlikte geliştirilen proje kapsamında yapacağını söylemiş. Burada tek sıkıntı kendisini müfettiş yardımcısı olarak tanıtması. Bununla ilgili de gerekli suç duyurusunda bulunduk."

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay da Özlem Kural'ın, Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı olarak kartvizit bastırdığını, söz konusu kartı Savcılığa sunduklarını, olayın araştırıldığını söyledi.

'BEN YANLIŞ BİR ŞEY YAPMADIM'

DHA'nın telefonla görüştüğü 1 çocuk annesi Özlem Kural ise yanlış bir şey yapmadığını söyledi. Kendisine Savcılık'tan herhangi bir tebligat gelmediğini ifade eden Özlem Kural, şöyle konuştu:

"Toplantı yaptım, köy okullarını gezdim. Ama kimlik göstermedim. 31 köy okulunun sıra ve masaları yenilendi. Okullar güzelleşti. Çalıştığım okul müdürlerinden Allah razı olsun. Yardımcı oldular. Burada kötü ya da bir yolsuzluk yok. Benim ailem burada. Ailemin yanında niye böyle bir sahtekarlık yapayım. Ben de bu suçlamalarla ilgili avukatımla görüştüm. Gerekli yerlere başvuracağım."

Bir eğitimci olarak okulları güzelleştirmek istediğini anlatan Özlem Kural, söz konusu paranın da hayırseverler tarafından bu ayın 10'unda ödeneceğini belirtti.



İÇ(EE/AAA)