16 Nisan’da yapılan anayasa değişikliği referandumunda YSK’nin mühürsüz oyları geçerli sayma kararı alması dikkat çekici senaryoları gündeme getiriyor.

‘Hayır’cı milletvekillerinin iddiasına göre YSK’nin aldığı bu karar, eğer sandıktan ‘Hayır’ sonucu çıkmış olsaydı referandumun iptal edilmesine dayanak olacaktı. Ancak ‘Evet’ çıktığı için açıkça yasaya aykırı olan bu karar nedeniyle yapılan itirazlar reddedildi.

‘Kazan kazan’

Söz konusu iddiayı dün de CHP Milletvekili Dursun Çiçek gündeme getirdi. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Çiçek, YSK’nin daha önce mühürsüz oy pusulalarını kabul etmediğini, bu referandumda ise kabul edildiğini vurguladı. Senaryonun önceden yazıldığını söyleyen Çiçek, “Bu mühürsüz oy pusulaları sandıklara önceden gönderildi ve orada dağıtıldı. Şayet hayırlar çok fazla olsaydı, yüzde 60’lara yakın çıksaydı, mühürsüz oylar nedeniyle referandum iptal edilecekti” dedi. CHP’li vekil, “Yani her durumda da kazan kazan” yorumu yaptı.

Sözlerinin devamında YSK’den sonuç alamasalar da itirazlarını Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde sürdüreceklerini söyleyen Çiçek, “Bu mücadele yeni başladı ve ilk seçimlere kadar da devam edecektir” dedi.

‘Bunu kullanacaklardı’

MHP’den ihraç edilen Bağımsız Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da aynı iddiayı önceki gün dile getirdi. Antep Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ’la TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Halaçoğlu, yaklaşık 2.5 milyon mühürsüz oy pusulası için “Referandumdan eğer hayır çok çıksa bu mühürsüz pusulaları referandumun iptali için kullanacaklardı. YSK o yüzden bu kadar geç karar verdi” dedi.

‘İki senaryo’

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ise, dün Birgün gazetesinde  yayımlanan yazısında YSK’nin kararının akla getirdiği iki senaryoya dikkat çekmişti. İlk senaryoya dair, “Mühürler kasıtlı olarak basılmadı. Böylece Hayır çıktığında aynen 2014 Yerel Seçimlerinde Bitlis Güroymak’ta olduğu gibi iptal ettirilme alternatifi rezerv tutuldu” diyen Cihaner, ikinci olarak akla gelenin ise “Doğrudan doğruya her sonucu tartışmalı hale getirmek” olduğunu söylemişti.

Sandık çıkış verileri ayrıntısı

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ da, dünkü “YSK adım adım şaibeyi kurdu” başlıklı haberinde, YSK’nin aldığı kararın zamanlamasına ve AKP Genel Merkezi’ne ulaşan verilere dikkat çekti. YSK’nin, 15:30’da yapılan başvuru üzerine aldığı kararın doğu illerinde sandıklar kapandıktan sonra açıklandığına dikkat çekilen haberde, “AKP’nin talepte bulunduğu saat ise kritik bir zaman dilimini içeriyordu. AKP Genel Merkezi’ne ulaşan sandık çıkış verileri bu saatlerde anlam kazanmaya başlandı. İddiaya göre hayır oylarının evetle başabaş gittiği anlaşıldı” ifadeleri kullanıldı.(Kaynak: Birgün)