Adana'da eşinin ölümü üzerine 2000 yılında Alanya'ya yerleşen Tülay Avcı, 10 yıl önce sokakta bulduğu yaralı bir köpeği sahiplendikten sonra hayatını sokak hayvanlarına adadı. Alanya'da 'Köpeklerin Anası' olarak tanınan Avcı, sokakta bulduğu yavru, gebe, yaralı veya terk edilmiş köpekleri, kiraladığı 2 katlı ve bahçeli evine götürerek bakımlarını yapıyor. Ayrı yaşadığı 2 oğlunun verdiği destek dışında geliri olmayan Avcı, 450 liraya kiraladığı evin birinci katını sahiplendiği köpeklere ayırdı.

TEDAVİ EDİYOR, KISIRLAŞTIRIYOR, BIRAKIYOR

Alanya'da ne kadar sokak köpeği varsa alıp evine götüren Avcı, "Yaralı olanları tedavi ettiriyorum. Demirtaş Köpek Çiftliği'nde de gönüllü olarak çalışıyorum. Çiftlikte görevli veterinerler, hayvansever diğer arkadaşlarımla birlikte bugüne kadar sokaktan topladığımız yüzlerce hayvanı, 15 gün veya ayda bir gelip kısırlaştırıyorlar" dedi.

BAHÇESİNDE KULÜBELER YAPTI

Hasta veya yaralı bulduğu köpekleri bebek arabasıyla veterinere taşıdığını kaydeden Avcı, tedavisi tamamlanan sokak hayvanlarını kısırlaştırdıktan sonra tekrar sokağa bıraktığını söyledi. Şu anda evinde yaralı ya da hasta halde bulduğu 11 köpeğin bakımını yapan Avcı, evinin bahçesinde köpeklerin kalması için oğlunun yardımıyla kulübeler yaptığını söyledi. Evin üst katında yalnız yaşadığını anlatan Avcı, "Alt katını köpeklerin barınması için ayırdım. Çevreden de bugüne kadar bir şikâyet almadım. Bu yüzden ev sahibimle de bir sorun yaşamıyorum" diye konuştu.

SÜRÜCÜLER ÇARPIP KAÇMASIN

Sokak köpeklerine çarpıp kaçan sürücülere seslenen Avcı, şöyle dedi;

"Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde hazırlanan yeni Karayolları Trafik Kanunu'na göre hayvanları da kapsayan düzenlemeler getirildi. Artık kaza sonucu yaralanan sokak hayvanlarının veteriner masrafları kasko veya trafik sigortası tarafından karşılanacak. Hayvanlara çarpan sürücüler, lütfen onları yaralı halde bırakıp kaçmayın. Hayvanları ölüme terk etmeyin."



TE(HA/İD)