İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, hayali ihracat iddiaları üzerine 10 ay önce projeli bir çalışma başlatmıştı. SGK, BDDK, gümrük ve vergi müfettişlerinin de verdiği destekle geçen Pazartesi günü İstanbul, Ankara, Bursa ve Tekirdağ'da tespit edilen 84 ayrı adrese operasyon düzenlenmişti. Baskında aralarında işadamı S.S.B.'nin de bulunduğu 2'si kamu görevlisi 64 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yapılan sorgulama sonucunda hayali ihracat yaptığı belirtilen 70 şirket incelemeye alındı. Şebekenin yönlendirmesiyle çalışan şirketlerin farklı yöntemlerle dolandırıcılık yaptığı ortaya çıktı. İddiaya göre zanlıların uyguladığı bir yönteme göre şirketler değeri yüksek ürünü yurtdışına çıkarıyormuş gibi gösterip değeri çok düşük ürünü yurtdışına gönderiyordu. Böylece devletten ihracat karşılığında yüksek oranda vergi alıyordu. Bu işlemleri gerçekleştirmek için gümrükte çalışan bir kamu görevlisi tarafından yardım alıyorlardı.


Başka bir yöntemde ise şirketler daha yüksek meblağlı ihraç yapabilmek için ihracat kapasitelerini yüksek göstermesi gerekiyordu. Şebekeye ait şirketler, Dış Ticaret Müsteşarlığı Tekstil Şube Müdürü'nün yardımıyla bu işlerini de kolaylıkla yapıp ihraç kapasitelerini yükseltiyorlardı.


Öte yandan 70 şirkete ait 26 milyon TL değerinde sahte 160 teminat mektubunun da ele geçirildiği öğrenildi. Yetkililer, şebeke elebaşısı B.K.'nin devlet dairelerindeki yasadışı işlemlerini yapmak için kamu görevlilerine hayat kadını temin ettiğini belirtti. Polisin yaptığı takip sırasında kadın temin edilmesinin de fotoğraf ve konuşma kayıtlarıyla belgelendiği öğrenildi.


Emniyette işlemleri tamamlanan 2'si kamu görevlisi 48 kişi Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi.


BİLGİ İÇİN


B.K.: BARIŞ KÖSE


S.S.B.: SÜREYYA SIKTI BEKTAŞ