Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne bağlı Mali Şube ekipleri, Yüksekova merkezli hayali ihracat çetesine yönelik, Hakkari, İstanbul, İzmir, Bursa başta olmak üzere toplam 20 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan 150 şüpheli, sorgulanmak üzere Ankara Emniyeti'ne getirildi.

ARALARINDA VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLERİ DE VAR

Liderliğini Yasin H.'nin yaptığı çetenin, kurduğu paravan şirketler ile Yüksekova Esendere Gümrüğü'nden İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapmış gibi KDV beyannamesi düzenleyip vergi dairesi ve defterdarlığa onaylattıktan sonra yüzde 25 vergi iadesi aldığı belirlendi. Polisin bir yıldır teknik takibe aldığı çetenin gerçekleştirdiği bu vurgunun ise 500 milyon lira olduğu öğrenildi. Çete lideri Yasin H.'nin 60 yaşındaki annesi üzerine de paravan şirket kurduğu belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında vergi dairesi müdürleri H.Ç., S.Ç. ve H.S.'nin yanı sıra genel seçimlerde BDP'nin desteklediği Ankara'dan bağımsız milletvekili adayı S.G. de bulunuyor. Emniyette ifadesi alınan 150 kişiden 44'ü adliyeye sevk edilirken, 106 kişi ise serbest bırakıldı. Adliyeda savcıya ifade veren 44 kişiden 22'si daha serbest bırakılırken, 22 kişi de tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

PKK'YA PAY İDDİASI

Hayali ihracat için İstanbul Halkalı ile Hakkari Esendere gümrüğünü kullanan çetenin sınır geçişleri için de terör örgötü PKK ile bağlantılı olduğu, yaptıkları hayali ihracat karşılığında örgüte haraç verdiği de ileri sürüldü.