Faik KAPTAN/İSTANBUL, TAV Havalimanları Holding’in bir iştiraki olan, uçaklara ve yolculara yer hizmeti veren Havalimanları A.Ş. (Havaş) Genel Müdürü Müjdat Yücel, gazetecilerin soruları üzerine, 14 Ocak’tan bu yana durdurulan Atatürk Havalimanı-Taksim arasında uçak yolcusu taşıyamamalarıyla ilgili olarak yaptıkları itirazın yargıda olduğunu söyledi. 


Yargıda olduğu için bu konuda bir yorum yapamayacağını belirten Müjdat Yücel, ”Belgelerin ve ruhsatların yasal dayanaklarını biliyorum. Bunların dikkate alınarak bir karar çıkacağına da inancım sonsuz” dedi.


 Atatürk Havalimanı Apronu’nda Havaş tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyen Havaş Genel Müdürü Yücel, Türkiye’de 24 havalimanında, yurt dışında da KKTC dahil 10 havalimanında hizmet verdiklerini belirtti. Müjdat Yücel, Havaş’ta makinist ve operatör gibi çalışanların, aynı pilotlar gibi simülasyon sistemi ile eğitime başladıklarını anlattıyer hizmetleri alanında Türkiye’nin önde gelen köklü bir şirket olduklarını Türkiye’de yaklaşık 200 uçağa hizmet verdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

“Teknolojik alt yapısı, modern ekipman ve tesis varlığı, kaliteli insan kaynağı ve hizmet anlayışı ile dünya standartlarında hizmet sunmaktayız. Yakın bir zamanda başlattığımız simülasyon sistemi ile uçak modellemesi üzerinde uçak itme, çekme ve bagaj traktörü simülasyon cihazları ile yapılan eğitimler, makinist, operatör ve şoförlere teorik bilgilerini pratik olarak uygulama fırsatı vermektedir. Bundan amaç kaza ve hasar riskini minimuma indirgemeyi hedefliyoruz. Sanırım dünya üzerinde iki veya üç kuruluş bu uygulamayı yapmakta. Bunu tamamen Türk yazılım şirketleriyle beraber gerçekleştirdik."

GECEKONDU BÖLGESİ DEVAM

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) literatüründe adına “Gecekondu Bölgesi" denilen, Atatürk Havalimanı’ndaki Havaş ve onun gibi bir çok yer hizmetleri veren kuruluş ile havayolu şirketinin depolarının bulunduğu bölgenin istimlak edilmesi konusunda sorulan bir soruyu cevaplayan Müjdat Yücel bu konuda, şunları söyledi:


“Bu bölgenin bilindiği gibi Atatürk Havalimanı’nda yaşanan uçak park yeri sıkıntısına biraz olsun çözüm için yıkılması konusu gündemde. Ancak bugüne kadar gösterilen yerler hayata geçirilemedi. Son olarak Fidanlık Bölgesi düşünülüyordu. Ancak çok büyük kod farkı çıktı ve vazgeçildi. Henüz belirlenmiş bir bölge yok. Şimdilik buradayız. Askeri Havalimanı’nın olduğu bölge için çalışmalar devam ediyor. Henüz kesin karar yok.”

 


YÜKSEK OKULLARLA İŞBİRLİĞİ

Havaş’ın yurtiçi ve yurt dışındaki başarısının ardında profesyonel ve nitelikli 12 bin kişilik dev bir ekip olduğunu belirten Yücel, “Sektöre nitelikli eleman yetiştirmek için Sivil Havacılık Yüksek Okulları ile de işbirliği yapıyoruz. Kapadokya Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine staj imkanı sağlıyoruz. Başarılı stajyerleri de Havaş’ta istihdam ediyoruz.

ULUSLARARASI ARENADA DA VARIZ

Müjdat Yücel uluslararası pazarda büyüme ve küresel marka olma stratejisi doğrultusunda Havaş Europa adı altında 4 ülkede 9 havalimanında yer hizmeti sunduklarını belirterek, “Bu kapsamda 2010 yılında Air Baltic ile yüzde 50 ortaklıkla kurduğumuz North Hub Services (NHS) şirketindeki ortaklık oranımızı 2011 yılı Aralık ayında yüzde 66,7’ye çıkarttık ve şirketin marka adını Havaş Europe olarak değiştirdik. Havaş Europe ayrıca 2012 yılında Almanya’da dünyanın ünlü havayolu şirketleri Air France, KLM ve Alitalia ‘nın yolcu hizmetlerini vermeye başladı” dedi.

Genel Müdür Yücel, Havaş'ın halka arzı ile ilgili sorulan bir soruya ise "Biz şirket olarak hazırız. Ancak buna üst yönetim karar verir" dedi.