Bugün saat 09.30’da başlayan çalıştaylara konuşmacı olarak Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, D-8 Ülkeleri Genel Sekreteri Widi Pratikto ve çok sayıda davetli katıldı. Her iki çalıştayda da konuşmacılar, “Yap İşlet Devret Modeli”, “Havaalanı Yönetimi ve İşletimi “ ve “Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği" konularını görüşüp tartıştılar.

Bir konuşma yapan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, D-8 ülkelerinin nüfusunun toplamının 1 milyarı geçtiğini ve kişi başına milli gelirin 4 bin 400 Dolara çıktığını belirterek şunları söyledi:

“2011 yılında D-8 ülkeleri büyümede dünya ortalamasını geçmiştir. İstanbul, Antalya, Kuala Lumpur, Kahire ve Jakarta havalimanları dünya üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye ekonomik başarılarının paralelinde havacılık sektöründe de örnek bir ülke konumuna gelmiştir. Havalimanı terminal işletmeciliğinde çok güzel bir devlet özel sektör işbirliği gerçekleştirilmiştir. Yap-işlet-devret modeline ek olarak, Kirala-işlet-devret modeli gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de 2012 yılında yolcu trafiğinin 140 milyon, uçak trafiğinin ise üst geçişlerle birlikte 1,5 milyon olması beklenmektedir. Bu rakamın 2020 yılında ise 320 milyon yolcu trafiğine çıkması hedeflenmiştir. D-8 ülkeleri geleceğin cazibe merkezleri olacaktır.”

Daha sonra bir konuşma yapan TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise D-8 ülkelerinin özellikle havacılıkta Türkiye’yi örnek almaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Devlet Hava Meydanları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, THY ve biz TAV olarak çok iyi bir ortaklık gösterdik. Son 10 yıldan bu yana Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu sayısının artışı bir gerçektir. Günde 400 civarından olan uçak sayısı şimdi binleri geçti. D-8 ülkelerinin de bu atılımı yapabilmeleri için alt yapı özelleştirmelerini çok iyi geliştirmeleri gerekir. Bu gerçekleşirse otomatik olarak sektör büyüyor. Türkiye bu özelleştirmeleri o kadar iyi yaptı ki Türkiye’deki havalimanlarını özelleştirerek, havalimanlarının alt yapısını yeniledi ve bu havalimanlarının yenilenmesi havacılık sektörünün gelişmesine katkıda bulundu. Hem devletin kesesinden bir lira bile çıkmadan milyarlarca dolarlık yatırımlar yapıldı, hem de sektörün diğer etkenleri çok hızla büyüdü."

Çalıştaylara katılan konukların yarın teknik geziler kapsamında Sabiha Gökçen Havalimanı, My Teknik, Turkish Teknik ve MNG Teknik tesislerini gezecekleri bildirildi.

D-8 (Developing Eight-Gelişmekte Olan 8 Ülke), Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşan bir kuruluş. Gelişmekte olan bu organizasyon Refahyol Hükümeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde gerçekleşmişti.


(BB) (FOTOĞRAF)