DÜĞMEYE KİM BASTI ?

BDP Hatay İl Örgütü Kongresi'ne katılanlara provokasyon amaçlı ırkçı bir grup saldırdı. Cumhuriyet Caddesi eski Adliye Sarayı karşısında bulunan Samanyolu Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen kongreye BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Adana, Mersin, Osmaniye İl başkanları ile Hatay ilçe başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra yaklaşık 600 kişi katıldı. Sabah saatlerinde olası bir saldırıya karşı düğün salonu etrafında polis yoğun önlemler aldı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşması sırasında da 3 sivil polisin içeriye girerek koruma amaçlı Demirtaş'a yakın durduğu görüldü. 

Demirtaş'ın konuşması esnasında dışarıda da ellerinde Türk bayrakları bulunan küçük bir grup toplanarak hakaret içeren sloganlar atmaya başladı. Polisin küçük grubu uzaklaştırması sonrası normal önlem alması üzerine provokasyon amaçlı sloganlar atan ırkçı grubun sayısı yaklaşık 500'ü buldu. 20'şerli 30'arlı gruplar halinde dağınık duran ırkçılar, zaman zaman salona saldırmak istedi. Demirtaş konuşmasının ardından salondan ayrıldı. Yoğun önlemler altında aracına binen Demirtaş, iki zırhlı araç ve iki sivil polis aracı eşliğinde salondan uzaklaştı. 

Kongrenin ardından dışarı çıkmak isteyen halka dört bir taraftan gruplar saldırdı. İlk başta grubu dağıtmayan polis saldırganların sayısının gittikçe artması üzerine müdahale etmede zorlandı. Bölgeye getirilen otobüslerle tahliye edilmeye çalışılan halka elleri bayraklı olan gruplar bir kez daha saldırıda bulundu. 8-9 otobüsle kongre salonundan ayrılanların araçları,  gruplar tarafından taşlandı. 4 otobüsün camlarının kırıldığı öğrenilirken çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Saldırılar nedeniyle Kilise ve Eğitim Sen ziyaretlerini iptal eden Demirtaş'ın BDP'lileri arayarak Belen ilçesinde yaklaşık 200 kişilik ırkçı bir grubun saldırı için toplandığı bu nedenle salonda bulunanların tahliye edilmemesini istediği öğrenildi. 

Sinop'ta başlayıp,Samsun'da devam ettirilmek istenen saldırı ve linç girişimleri asırlardır kültürlere ev sahipliği yapmasıyla tanınan Hatay'a sıçratıldı.Sanki birileri yeniden provokasyon düğmesine bastılar. Bir yandan KESK'e karşı yapılan hükümet destekli gözaltı furyası devam etmekte. Avukatların keyfi tutuklanması ve gazetecilere vurulan prangalar aralıksız sürmekte.Yıllardır en tepeden yürütülen "kürt düşmanlığı" devlet politikasi olarak meyvesini sokakta göstermektedir. Silah tekellerinin,uyuşturucu tacirlerinin ve "milliyetçilik tellallığı" yapanların çıkarlarına çomak sokulmuşcasına bağırtılardır duyulanlar. Ama herşeye rağmen rant çetelerinin maskeleri çok sürmeden yakında düşecektir.