17 Mayıs'ta bir grup PKK'lı teröristin roketli saldırısında Jandarma Binbaşı Erhan Dikmen, Jandarma Üsteğmen Aytaç Kaya ve Jandarma Teğmen Ahmet Tarım'ın bir dizi ihmal sonucu şehit olduğu iddialarına, Hatay Valisi Lekesiz, yazılı olarak yanıt verdi. Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamada, operasyonun İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü tarafından planlı olarak yürütüldüğü bildirildi. 3 subayın operasyon bölgesinde görevli olmadığı yönündeki iddiaların asılsız olduğu vurgulanan açıklamada, Amanoslar'da Hatay İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Mesut Cihaner'in de kaybolmasının söz konusu olmadığı belirtildi.

OPERASYON PLANLIYDI

Operasyonun, Cumhuriyet Savcısı'nın uyarısına karşın Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun emirleri doğrultusunda gerçekleştirildiği iddiasına da açıklık getirilen açıklamada şöyle denildi:

"Konuyla ilgili idari tahkikat yürütülmektedir. Ancak içeriği itibariyle eksik bilgilerden kaynaklandığı değerlendirilen haberlere ilişkin açıklamalar, eldeki bilgi ve belgelere göre sırasıyla aşağıda belirtilmiştir. Hatay İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Yarbay Mesut Cihaner emrindeki zırhlı araç ile kendi sorumluluk sahasında kaybolmamıştır. Dolayısıyla, bulunması için de Hatay İl Jandarma Komutanı tarafından operasyonda görevli olmayan şehit subayların sevk edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Diğer yandan, şehit subaylarımızın her 3'ü de operasyonda resmi görevli olup, önceden planlanmış olan operasyon gereği bölgede bulunmuşlardır. Söz konusu operasyon faaliyeti Hatay İl Jandarma Komutanlığı tarafından İl Emniyet Müdürlüğü ile koordine edilerek Valilik makamının onayı çerçevesinde icra edilmiştir."

ADLİ KARAR OPERASYONLA İLGİLİ DEĞİL

"Güvenlik güçlerinin mezkur olayın meydana geldiği yerde yaptıkları operasyonun adli makamların uyarı ve kararlarına rağmen gerçekleştirildiği iddiası'nın da doğru olmadığını belirten Vali Lekesiz, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen karar, burada detayına girilmesine gerek olmayan yasal zorunluluklardan kaynaklanmakta olup, operasyonun icrasına ilişkin değildir. Çatışma esnasında yaralanan askeri personel, çatışma ortamının izin verdiği ölçüde en seri ve ivedi şekilde sağlık kuruluşlarına sevk edilmiştir. İnsansız hava araçları, terörle mücadelede bölgenin coğrafi özellikleri de göz önüne alınarak, güvenlik kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmaktadır."



ME(OA/SS)