Valiliğin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, iddiaların incelendiği ve doğru olmadığının anlaşıldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Daha önce benzer iddialarla ilgili Sağlık Bakanlığı hem de Valiliğimiz tarafından basın açıklaması ile iddiaların doğru olmadığı ifade edilmişti. Aynı iddiaların tekrarlanması üzerine konu bir kez daha incelenmiştir. 112 Komuta Kontrol Merkezinden çağrılara yönlendirilen tüm ambulanslar, güvenlik nedeniyle uydudan GPS sistemiyle (Araç Takip Sistemi) izlenmektedir. Sistem üzerinde yapılan tüm incelemeler neticesinde herhangi bir ambulansın kesinlikle sınır ihlali yapmadığı tespit edilmiştir. Ambulansla çalışan sağlık ekibimizin hukuken ve fiilen silah veya mühimmat taşımasının mümkün olamayacağı bellidir.

Sağlık Bakanlığı’na ait bir ambulans olduğu söylenmesine rağmen, ambulansın Sağlık Bakanlığı’na ait olduğunu gösterir herhangi bir emare olmadığı gibi personelin üniforma renginin farklı oluşu da iddianın ciddiyet düzeyini göstermektedir. Fotoğrafta mühimmatla ilgili kısımda yer alan görüntülerdeki silahların boyutlarından ve fizik kurallarına uymayan duruşundan fotomontaj ve yerleştirme olduğu değerlendirilmektedir. Yerel Asya gazetesinde yer alan ifadesinde sayın Orhan Birgit, 'Bunun doğruluğunu iddia etmek doğru değil, fotoğraflar kurgu olabilir' demiştir. Bu tür iddialar, tek amacı insan sağlığını düşünmek ve büyük bir özveri içerisinde insanlık için hizmet etmekten başka çabası olmayan sağlık personeline yapılmış haksızlıktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

FOTOĞRAF GÖSTERMİŞTİ

12 Eylül'de Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Yüksek Kurul üyeleriyle birlikte incelemelerde bulunduğu Hatay'da düzenlediği basın toplantısında, ellerinde Sağlık Bakanlığı'na ait ambulansla Özgür Suriye Ordusu'na silah taşındığını gösteren fotoğraf bulunduğunu açıklamıştı.



YB(YB/SS)