Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, ambulansla mühimmat taşındığı, uçakla terörist taşındığı iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Lekesiz, Hatay'da geldikleri günden bu yana Suriyelilerin karıştığı 157 asayiş olayının meydana geldiğini, 380 Suriyeli hakkında yasal işlem yapıldığını ve 13'nün yargılama sonucu hapis cezaları aldığını hatırlattı. 91 olayla ilgili yargılama sürecinin hale devam ettiğini belirten Lekesiz, Hatay'da sığınmacıların terörist olduğu iddialarının da asılsız olduğunu kamplara giriş yapan herkesin parmak izi dahil kayıt altına alındığını ifade etti.

Suriyelilerin güneş yağı dahil her istediklerinin karşılandığı yönündeki iddiaların da asılsız olduğunu kaydeden Lekesiz, Hataylıları can güvenliğini tehdit altında olduğu yönündeki iddialarıyla ilgili yapılmış bir tek şikayet olmadığını söyledi. Suriyelilerle ilgili şikayetleri 25 madde altında toplayan ve bunlara tek tek yanıt veren Lekesiz, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde bir köylünün traktörünün Suriyeliler tarafından gasp edildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığın bu yönde yapılmış bir şikayetin bulunmadığını söyledi.

HESABI BAŞBAKAN ÖDESİN İDDİASI

'Bazı sığınmacıların Hatay'da esnafı tehdit ettiği, hiç para ödemeden hizmet satın alır hale geldiği, hatta esnaftan haraç aldıkları, lokantada yemeklerini yiyen Suriyelilerin 'Bizi buraya Sayın Başbakan çağırdı, hesabı da o ödesin' diyerek hesap ödemeden lokantadan ayrıldıkları' yönündeki iddiaları Lekesiz şu şekilde değerlendirdi:

"Hatay halkı son derece duyarlı ve bilinçlidir. Her türlü olumsuzluğu polis ve jandarma imdat telefonlarına iletmektedirler. İddialarla ilgili olarak bugüne kadar 155 ve 156 numaralı telefonlara ve kolluk birimlerimize herhangi bir ihbar veya müracaatın yapılmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca esnaf odaları temsilcileri ile yapılan şifahi görüşmelerde kendilerine de böyle müracaatın veya şikayetin olmadığı bilgisi alınmıştır."

CHP'LİLER MÜLTECİ KONAKLAMA MERKEZİNE ALINMADI

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve beraberindeki heyetin Apaydın Köyü'ndeki çadır kampa alınmadıkları, kamptan bir kişinin 'bunları kıtır kıtır keseceksiniz' diye bağırdığı iddialarını Vali Lekesiz, şu şekilde yanıtladı:

"CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve beraberindeki heyetin Hatay Apaydın Konaklama Merkezini ziyaretleri arzu edilmemiştir. Bahsi geçen kampta kalan misafirler güvenlik endişesi ile ziyaret edilmeyi arzu etmemektedirler ve bu zamana kadar da ziyaret talebinde bulunanların bu durumu anlayışla karşılamaları arzumuz kendilerine iletilmiştir. Bu nedenle bahsi geçen kampı bakanlar olmak üzere iktidar-muhalefet hiçbir milletvekili ziyaret etmemiştir. Apaydın Konaklama Merkezinde görevli ya da orada misafir edilenlerden hiçbir kimse ile yüz yüze bir karşılaşma ya da konuşma yaşamadıkları kamera kayıtlarının incelemesinden anlaşılmıştır. Heyete Arapça olarak 'bunları kıtır kıtır doğrayacaksınız' diye bağırdığı iddia edilen 18-20 yaşlarında bir gencin de Konaklama Merkezi'nden dışarıya çıktığı ve heyet ile konuştuğuna dair herhangi bir bulguya kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde ulaşılamamıştır. Üzerinde askeri kıyafet bulunan 35 yaşlarındaki Ebu Hüseyin Naimi isimli Suriyeli, Apaydın Konaklama Merkezi kayıtlarında bulunmamaktadır. Böyle bir şahısla heyetin görüşme yaptığına dair bir bulguya kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde ulaşılmamıştır."

İMAM GÖREVDEN ALINDI

Lekesiz, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne Hayrat Camii imamı R.G.'nin namaz vakitlerinde ve cuma namazlarında sohbet adı altında siyaset yaptığı, ayet ve hadislerden kendi düşünceleri doğrultusunda fetvalar çıkardığı, devlet adamlarına ve yöneticiler aleyhine kampanya başlattığı, Türkiye'nin izlediği iç ve dış politikaları eleştirdiği, bu durumun ise camii cemaati ve mahalle arasında rahatsızlık uyandırdığı şikayetleri üzerine Reyhanlı Merkez İmam Hatip Kursu İmam Hatipliğine görevlendirilmesi yapıldığını da sözlerine ekledi.

Lekesiz, Hatay'a yerleşen El Kaide bağlantılı bazı sığınmacıların imamlara daha radikal söylemler için tehditte bulundukları şeklinde iddialar tamamen asılsız olduğunu, Hatay İl Müftülüğü ile kolluk kuvvetlerimize konu ile ilgili bir şikayet veya başvuru olmadığını anlattı.

Ufuk AKTUĞ/ ANTAKYA(Hatay),