Asi Nehri ve tahliye kanallarının aşırı yağış ve kar sularının erimesi nedeniyle taşması sonucu Amik Ovası'ndaki Hatay Havaalanı pisti ile terminal önlerindeki su seviyesi bazı bölgelerde 3 metreye ulaştı. Kanalların açılması için çalışmalar yapılırken havaalanı çevresindeki tarım arazileri göle döndü. Hatay Valiliği, havaalanından uçak seferlerinin 7 Şubat'a kadar ertelendiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada,  şöyle dendi:

"21 Ocak'tan itibaren devam eden aşırı yağışlar nedeniyle drenaj kanallarının taşması sonucu Hatay Havaalanı ve çevresindeki sular yaklaşık 3 metre yükselmiştir. 28 Ocak'ta havaalanı pist yüzeyi ve apronda su seviyesinin yükselmesinden dolayı, 29 -30 Ocak tarihlerinde havaalanımız uçuş trafiğine kapatılmıştı. Su seviyesinin artmasından dolayı, havaalanımız 7 Şubat'a kadar uçuş trafiğine kapatılmıştır."

Öte yandan sel öncesi otoparka bırakılan araçlar da çekicilerle sudan kurtarılmaya çalışılıyor.

UZMANLAR UYARMIŞTI

Göçmen kuşların güzergahında olduğu iddiasıyla yapımı büyük tartışmalara neden olan uluslararası nitelikteki Hatay Havaalanı için fay hattı ve Amik Ovası'na yapılması nedeniyle su baskınları konusunda uyarı yapılmıştı. Doğa ve deprem bilimcileri havaalanı yapılmadan önce şu uyarılarda bulunmuştu:

"1970'li yıllarda kurutulan Amik Ovası'nın üzerine kurulun Hatay Havaalanı tarih boyunca şehre büyük deprem felaketleri yaşatan fayların üzerinde. Hatay'da geçmişte Türkiye'nin en büyük depremlerini üreten faylar var ve bugün hala aktifler. Havaalanı, tam da bu depremleri üreten Ölüdeniz ve Karasu fay zonları üzerinde yer alıyor. Yani havaalanı, hem fay hattının hem de göl yatağının üzerinde yer alıyor. Alanı sel tehlikesi de tehdit ediyor. Eski göl olması nedeniyle kuşların göç yolu, havaalanının bulunduğu yerden geçiyor. Bu da uçaklar için büyük tehlikedir. Ancak en önemlisi, deprem tehlikesi."



ME(OA/İD)