Geçen ekim ayında, Suriye'den kaçıp Türkiye'ye sığınan 2 kişinin alıkonularak Beşar Esad taraftarlarına teslim edileceği ihbarı üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan giriş yaparak Hataylı M.A. ile buluşan Shabı Hamdo'yu yakaladı. Hakkında hazırlanan iddianameden, Suriyeli profesör Hamdo'nun üzerinde yapılan aramada, çadırkentte kalan ve aralarında Suriye ordusuna mensup rütbeli askerlerin isimlerinin de yer aldığı kağıt ile cep telefonunun hafıza kartında çadırkent ile bazı yerlerin ve bir köprünün yakın plan ayaklarının görüntüleri bulunduğu ortaya çıktı.

BAŞBAKAN ZİYARETİNDE PROTESTO

Çadırkentteki bazı kişileri kaçırmanın yanı sıra bu kişilerden bazılarına da para vererek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında protesto etmeleri yönünde çalışma yapacağı da iddianamede yer alan diş ve çocuk sağlığı uzmanı profesör Sbahı Hamdo'nun, ifadesinin ardından çıkarıldığı Hatay Adliyesi’nde nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Profesör Hamdo ile ile birlikte hareket ettiği ileri sürülen inşaat ustası M.A. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yapılan soruşturma sonunda, Suriyeli S.H. ile Hataylı M.A. hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan 15-20 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.  Sanıkların yargılamaları Adana Adliyesi’nde devam ederken duruşmaları 'Devletin güvenliği' nedeniyle gizli yapılıyor.

ESKİ MİT'Çİ İLE 4 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Suriyeli profesörün yaptığı iddia edilen casusluk faaliyeti, Hatay'ın Altınözü İlçesi'ndeki çadır kentte bulunan Suriyeli Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile binbaşı Mustafa Kassum'un kaçırılarak Suriye hükümetine teslim edilmesi soruşturmasında ortaya çıktı ve ayrı bir dosya olarak yargılama kararı alındı.

Subayların kaçırılmasında eski MİT'çi S.Ö. ile S.A.K., M.A., Y.N. ve M.N., Özel Yetkili Adana Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'casusluk' iddiasıyla tutuklanmıştı. Eski MİT'çinin yargılanabilmesi için son yasa değişikliği nedeniyle Başbakanlık'tan izin istendi.


MKA(OA/AK)