Hatay Devleti Müzesi'nde sergilenecek olan malmumu heykeller, düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Merhum Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'in oğlu eski TBMM Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu'nun da katıldığı toplantıda konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, tarihini bilmeyen toplumların geleceğini bilmesinin mümkün olamayacağını belirtti. Vali Lekesiz, "Tarihini bilmeyen, geçmişini bilmeyen toplumlar, düşmanlarını da, dostlarını da bilemez. Tarih hafızadır, milletin hafızasıdır. Şu an içinde bulunduğumuz bu salonda 40 kişilik Hatay Millet Meclisi, Hatay'ın müstakil bir devlet yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçası olmayı kabul etmiştir. Çeşitli din ve mezheplerden oluşan bu meclis aldığı bu onurlu karar ile Türkiye'ye katılan Hatay Devleti'nin tarihi açısından önemli bir esere sahip olması düşüncesiyle bu Devlet Müzesi'ni yaptırma kararı aldık. Müze, Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'in meclis üyelerine Türkiye'ye katılım kararı nedeniyle yaptığı teşekkür konuşmasını tasvir ediyor" dedi.

Müzenin sadece balmumu heykellerden oluşmadığını, Hatay tarihi konusunda en zengin kaynak konumunda olduğunu kaydeden Lekesiz, binlerce bilge ve kitabın tasnif edilip elektronik ortama aktarıldığını belirterek, isteyen herkesin buradan yararlanabileceğini ifade etti.

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİ

Murat Sökmenoğlu da, "Tarih sözde kalmayacak kadar önemli. Tarihimizi çocuklarımıza öğretmeliyiz, özellikle Hatay mücadelesini çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor" diye konuştu. Sökmenoğlu, rahmetli babasının balmumu heykelini gördüğünde çok etkilendiğini ve heyecan duyduğunu söyledi. Sökmenoğlu, babasının balmumu ile hatıra fotoğrafı da çektirdi.


ME(BK/AAA)(FOTOĞRAF)



----- KUTU -----


Tayfur Sökmen kimdir?

Gaziantep'te 1892 yılında doğan Tayfur Sökmen, 1'inci Dünya Savaşı'nda, İskenderun'un Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Hatay'ın anavatana katılması için çalışmalara başlayıp Hatay'a gitti. Hatay'da Fransız ordusuna karşı milli mücadeleyi arkadaşlarıyla birlikte yürüttü. Ankara Anlaşması'na kadar mücadele eden Tayfur Sökmen, Atatürk ile görüşmelerinin ardından Hatay toprağını kurtarmak üzere vekil seçildi. 14 Ağustos 1938'te Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'ndaki yaverinin aracılığıyla Tayfur Sökmen'e Devlet Reisi olması için mesaj gönderdi. 2 Eylül 1938'de bugünkü Gündüz Sineması'nda ilk kez toplanan Hatay Millet Meclisi, Hatay Devleti'ni kurdu. Tayfur Sökmen de oybirliğiyle Hatay Devlet Başkanlığı'na seçildi. Sökmen, 3 Mart 1980'da İstanbul'da hayatını kaybetti. Hatay 1939'da anavatana katıldı.