SGK, 1 Temmuz'dan itibaren, sağlıkta kayıp ve kaçağın önüne geçebilmek, bir kişinin başka birinin sosyal güvencesinden yararlanmasını engellemek için yeni bir uygulama başlattı. Avuç İçi Damar Okuma Sistemi adı verilen uygulama, pilot il olarak seçilen Konya'da başladı. Sistemin tanıtımı, projenin ilk hayata geçirildiği Konya Özel Farabi Hastanesi'nde yapıldı.

HASTALAR AVUÇ İÇİYLE TANINACAK

Avuç İçi Damar Okuma Sistemi'nde önce hastanın TC kimlik numarası sisteme giriliyor. Daha sonra hasta, sağ ve sol elini ayrı ayrı cihazın üzerine koyuyor. Cihazdaki sensör hastanın ellerindeki damarları tarayıp, bilgileri elektronik ortama aktarıyor ve hastanın kaydı sisteme yapılıyor. Böylelikle hasta, hangi hastaneye giderse gitsin, avuç içini cihazın üzerine koyduğunda bütün bilgiler otomatik olarak karşısına çıkacak. Ancak bilgiler sistemde kayıt altında olduğu için işlem daha kısa sürecek.

'PRATİK BİR SİSTEM'

Sistem sayesinde sağlıktaki kayıt dışılığın ve kaçağın önüne geçilmesinin hedeflendiğini ifade eden SGK İl Müdürü Cem Dinç, uygulamanın hastalar için de pratik olduğunu ve hastaların zorluk yaşamayacağını kaydetti. Uygulamanın pilot il olduğu için Konya'da başladığını ifade eden Dinç, şunları kaydetti:

''Bu sistemin en önemli özelliği, hem Sosyal Güvenlik Kurumu'nu hem vatandaşımızı hem de hastaneleri koruma altına almaktadır. Bu sistemle artık bir kişi, başka bir kişinin sosyal güvenlik haklarından yararlanamamaktadır. Vatandaşlar, sağ ve sol elini sisteme tanıtıyor. Cihaz saniyede 5 milyon tarama yapıyor ve bilgileri Ankara'daki merkezimize atıyor. Daha sonra hastaneye geldiğinde hastanın bilgileri merkezden çağrılıyor ve işlemi yapılıyor. Türkiye'de ilk defa bu sistem Konya'da uygulanmakta. Bu sistem, vatandaşlarımızın daha çağdaş ve daha basit bir hizmet alımını sağlamakta. Kurum açısından bakıldığı zaman, daha denetlenebilir bir sistemi getiriyor. Bir ay içerisinde Konya'daki bütün hastanelerimize bu sistemi getireceğiz."

'İŞLEM 1 SANİYENİN ALTINA DÜŞECEK'

Sistemin hasta kayıt zamanını çok kısa bir süreye indireceğini belirten Konya Özel Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevat Özpınar da ''Bir kişinin sosyal güvenlik haklarını, bir diğer kişi kullanamayacaktır. Veri tabanı oluşuncaya kadar başlangıçta bir ya da bir buçuk dakikalık süre oluşuyor. Ancak veri tabanı oluştuktan sonra kişiler hastanemize geldiğinde 1 saniyenin daha altında bir sürede kişi ile ilgili tüm bilgiler ekrana gelecektir" dedi.



HK(İA/CK)