Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi, aralarında yavruların da bulunduğu 15 kedinin, taşeron hizmet veren temizlik firması işçileri tarafından toplanmasına karar verdi. Bahçeden toplanıp kafeslere konulan kediler, hastanenin atık deposunun bulunduğu bölüme götürüldü. Bahçedeki köpek ve kedilere bakıp besleyen bazı hemşire ve doktorlar, bu durumu öğrenince, hayvanseverlere haber verdi. Hastaneye gelen hayvanseverlerin görüştüğü yöneticiler, kedileri bakımlarını yaptırıp, kısırlaştırmak üzere topladıklarını söyledi. Konak Belediyesi Hayvan Hastanesi yetkilileri ile görüşüldüğü, bakım ve tedavilerinin yapılıp, kısırlaştırılmamış olanların da kısırlaştırılacağı bilgisi verildi. Kediler toplanırken canlarının yanmaması için özen gösterildiği de kaydedildi. Bu sırada, kafeslerdeki kedilerden, daha önce bakımları yapılıp, kısırlaştırıldıkları belirlenenler ile yavru olanlar, onları bakıp besleyen sağlık personeline teslim edildi. Diğer kediler ise Konak Belediyesi Hayvan Hastanesi’ne gönderildi.

Hayvan Hakları Federasyonu (Haytap) Temsilcisi Esin Önder, Federasyon olarak hayvan hakları konusunda bilgilendirmeye çok önem verdiklerini anlatırken, "Hastane yetkilileri, kendi başlarına kedileri toplama kararı veremez. Kediler ancak hayvan gönüllüleri ve belediye ekipleri gözeteminde ve sorumluluğunda toplanabilir. Burada kedileri toplayanlar temlizlik işçileri. Toplama sırasında kediler onları tırmalayabilir, yaralayabilir veya kendileri de zarar görebilir. Hastane yönetimine bu konuda gerekli uyarılarda bulunduk, yasaları anlattık" dedi.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısındaki İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde görevli enfekisyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Güneş Şenol da, “Açık alanlarda bulunan kedi ve köpekler hasta yakınları için ek bir sağlık riski oluşturmaz” dedi. Bu alanlarda öncelikle kedilerin varlığının bir avantaj olduğunu söyleyen Şenol, "Bahçelik, açık alanlarda çok sayıda haşerat, fare gibi, mikroorganizmaları yiyeceklere buluştıracak zararlıların populasyonunu, kediler ciddi şekilde önler. Herkese açık olan alanlarda evcil hayvan bulunması bir promleme yol açmaz" diye konuştu.



MO(İÖ/İD)