Sakarya eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aşçı, 52 yaşındaki Lütfü Çap, geçen yıl yemekhane ihalesini alan firma yetkililerinin kendisinden hastanede verilen yemeklerde eski pişmiş etlerin kullanılmasını istediğini öne sürdü. Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade veren aşçı Çap, firma yetkililerinin yemeklere kullanılan etin fazla olduğunu, bu miktarın azaltılması için artan yemeklerde pişen etleri derin dondurucuda saklamasını istediklerini öne sürdü. Lütfü Çap, "Teklifi kabul etmedim. Bunu hastane başhekim yardımcısı Dr. Mustafa Çelebi’ye bildirdim. Bunun üzerine inceleme yapıldı. İnceleme sırasında hastane yönetimi diğer aşçıları da kıyma çekimi sırasında kıymalara tavuk eti katarlarken suçüstü yakaladı" diye konuştu.

Hastane yönetimi tarafından el konulan 10 poşetteki pişmiş etleri yemek firması yetkililerinin çöpten alarak kendisine yeniden kullanmalarını istediğini iddia eden Çap, bu isteğe karşı çıktığı için işten çıkarıldığını savundu. Aşçı Lütfü Çap, Sakarya Cumhuriyet Savcılığı ve Sağlık İl Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. Çap’ın şikayetini inceleyen Sakarya Cumhuriyet Savcılığı yemek firması için 'Bozuk gıda ticareti' yapma suçuna ilişkin kanıt bulunamadığını gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi. Bu karara bir üst mahkeme olarak Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran aşçı Çap’ın itirazı da reddeldi.

Adli yönden yemek firması hakkında dava açılmazken Sakarya Sağlık İl müdürlüğü yaptığı incelemede yemek firmasının kusurlu olduğunu belirledi. Hazırlanan raporda firmanın daha önce pişmiş etleri yeniden kullandığı, kırmızı ete tavut eti kattığının sabit olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Yemek firmas ve hastane çalışanlarının verdiği ifadelerde hastane yemek komisyonunun çok sıkı denetimine rağmen yemeklere daha önceden kullanılmış etleri, kıymaya tavuk eti katmaya teşebbüs ettiği kesin ve sabittir. Bu durum gerek hastane yemek komisyonunca yapılan denetimlerde gerekse de Lütfü Çap tarafından hastane yöneticilerine verdiği bilgilerle ortaya çıkarılmıştır. Hastane yönetimi yemek firmasının bu davranışlarını, denetimlerini sıkılaştırarak engellemeye çalışmış olsa da yemek firması yemekte kullandığı etlerle ilgili bazı bilgileri hastane yemek komisyonundan gizlemiştir. Bu nedenle hastanenin yapmakta olduğu sıkı denetimlerine devam etmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi uygun olacaktır. Ayrıca bu hizmeti sunan firmalara daha ciddi yaptırımlar uygulamaya yönelik düzenlemeler yapılması kanaati hasıl olmuştur." 

Sakarya Sağlık İl Müdürü Hasan Bektaş, "Sağlık Müdürlüğü olarak gereken incelemeyi yapıp, firmaya sözleşmede belirtilen cezai işlem yapılması için raporumuzu gönderdik" dedi.



ZT(MB/İD)