Ahmet Duran, dünyada sadece Bozdağ sınırları içerisinde yaşayan ve nesli tükenmekte olduğu için tel örgü ile çevreli alanda koruma altındaki Anadolu Yaban Koyunlarında 2004 yılından itibaren tüberküloz hastalığı başladığını belirtti. Duran, hastalığın saptanmasının ardından koyunların ölmeye başladığını ve tamamının yok olmaması için koruma amaçlı olarak başka bölgelere transferlerinin gündeme geldiğini vurguladı. Duran, "Hastalık nedeniyle kitleler halinde ölümleri ortadan kaldırmak için Ankara Nallıhan'a, Konya Karaman Karadağ'a ve Malatya Hekimhan'a yaban koyunları nakledildi. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile yaban koyunlarını hastalıktan kurtarmak için aşılama çalışması başlatıldı. Yıllardır süren aşılama çalışması sonrası yüzde 95 oranında başarı sağladık. Hastalıkla ilgili sorunu atlattığımızı düşünüyoruz" dedi.

'120'YE YAKIN YAVRU BEKLİYORUZ'

Ahmet Duran, 2011 yılı aralık ayı itibariyle yaptıkları sayım sonrası tel örgü ile koruma altında bulunan bölgede 505 yaban koyunu bulunduğunu belirlediklerini ifade etti. Duran, şunları söyledi:

"Tel örgünün dışındaki doğal yaşam alanlarında da 100'e yakın yaban koyunu bulunduğunu tahmin ediyoruz. Bu günler Anadolu Yaban Koyunlarının yavrulama dönemi. Ağustos ayı sonuna kadar yavrulama dönemi devam edecek. Bölgede yoğun bir yavru popülasyonu var. Bu yıl 120'e yakın yavru bekliyoruz."

Duran, yaban koyunlarının dünyaya tanıtılması ve bölgenin turizme kazandırılması için Bakanlığın 2013 yılı içerisinde projelerinin bulunduğunu dile getirdi.

KARAMAN KARADAĞ DA EKO TURİZME KAZANDIRILACAK

Ayrıca yaban koyunlarının bir kısmının nakledildiği Karaman Karadağ'ın da eko turizme kazandırılması için Mevlana Kalkınma Ajansı destekli projelerinin de bulunduğuna dikkat çekti. Duran, şunları kaydetti:

"Bu bölgede ayrıca yine yaban hayatı içerisindeki yılkı atları bulunuyor. Tarihi ve turistik değerlere sahip eski kiliseler var. Doğa güzellikleri ile yamaç paraşütü yapılabilecek bir bölge. Tüm bu değerleri ile Karadağ'ı turizme kazandıracağız. Proje ile bu değerleri tanıtan bir kitapçık oluşturacağız. Karadağ'a yürüyüş yolları seyir terasları ve bölge insanının el sanatlarını tanıtmaya yönelik çalışmalarımız olacak."