Irak hükümeti tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan ve bir süreden beri İstanbul’da bulunan Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık Haşimi, Yavuz Sultan Selim Feribotu ile bu akşam Yalova’ya geldi. Yalova’nın Termal İlçesi’nde bulunan Termalium Welness Park Hotel’e geçen Haşimi, kendisine tahsis edilen villada bir süre dinlendikten sonra Zaman Gazetesi Başyazarı Hüseyin Gülerce ile baş başa görüştü.

TÜRKİYE’NİN ENDİŞE ETMESİ GAYET DOĞAL

Otelde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, “Türkiye bölgede düşman devlet haline gelmeye başladı” sözlerini değerlendirdi. Türkiye’nin endişe etmesinin doğal olduğunu ifade eden Haşimi, “Sevdiğim ve saydığım dostum Recep Tayyip Erdoğan, ‘Irak sağlıklı bir ortamda değil’ demişti. Irak başbakanının da bu açıklamayı geniş bir görüşle karşılaması gerekirdi. Türkiye’nin kendi görüşünü zorla Irak’a empoze edeceğini düşünmüyorum. Ancak Türkiye’nin Irak’ta olan bitenden endişe etmesi de gayet doğaldır. Zira Irak’ta olanlar olumlu ya da olumsuz Türkiye’yi etkileyecektir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamasının Irak içişlerine karışmak olarak algılanması doğru bir yaklaşım değildir. Irak’ın bir komşusu açık açık bizim ‘Irak üzerinde etkimiz var’ sözlerine Irak hükümeti sessiz kaldı. Asıl içişlerine karışmak olarak bu açıklamanın algılanması lazımdı. Türkiye’nin komşusu hakkında endişe etmesi içişlerine karışması anlamına gelmemektedir” dedi.

MEZHEP ÇATIŞMASINA DÖNEBİLİR

Irak’ta bir mezhep çatışması çıkmasından endişe ettiğini de söyleyen Haşimi, “Irakta şu an için en endişe verici konu mevcut siyasi sorunların bir mezhep çatışmasına dönüşmesi. Türkiye başbakanı da bizim gibi bundan endişeli. Irak’ta bir tarafın iktidarı ele geçirip diğer tarafı bertaraf etmesinden ciddi endişe duyuyorum. Irak’taki hükümet tüm Irak halkını kucaklamalıdır. Irk, din, dil mezhep gözetmeksizin herkesin hükümeti olmalıdır. Irak Anayasası’nda belirtildiği gibi medeni bir devlet olmalıdır. Irak Anayasası’nda böyle yazıyor ama uygulamada tam tersi yapılıyor. Anayasaya’ya aykırı uygulamalar var" diye konuştu.

Son olarak İran’ın Irak üzerindeki etkisine de değinen Haşimi, “İran’ın Irak üzerindeki etkisine kimse itiraz etmedi. İran bunun onur verici olduğunu düşünüyor. İran ABD’yi Irak’tan çıkmaya kendilerinin mecbur bıraktığını söyleyerek Irak’taki etkisini daha da arttırmaya çalışıyor” dedi. Tarık Haşimi daha sonra otelden ayrıldı.

SG(FK/SSA)