Haşimi toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Irak'da yaşanan krizden komşu ülkeleri etkilendiğine dair soru üzerine Haşimi, devletin yönetimi ile ilgili siyasi bir kriz olduğunu söyleyerek, "Tabii ki karşı çıktığımız bu yönetim şeklinin mezhebi yönü de var. Ayrıca tabii ki Irak’ta komşu ülkelerinin durumundan etkilenir. İçişlerine karışan komşu ülkelerimiz var. Dolayısıyla bizim sorunlarımız katlanıyor" dedi.

"ERDOĞAN'IN ENDİŞESİ TAM YERİNDEDİR"


Bir gazetecinin, "Son dönemde Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerginleşmeye başladı. Maliki’nin tavrı da sertleşmeye başladı. Bu durumu neye bağlıyor?" şeklindeki sorusuna, "Türkiye, Irak Hükümeti’nin kurulmasında ciddi bir rol oynadı" diye cevap veren Haşimi sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye yardımcı oldu Maliki'nin hükümeti kurmasında. Dolayısıyla o hükümetin kurulması detaylarını anlaşmalar konusunda bilgisi var. Son zamanda Irak’ta cereyan eden olaylar konusunda Türkiye endişesini gösterdi. O endişesinden dolayı kızdı. Irak’ın anlaşmalara aykırı hareket etmesi Türkiye’yi rahatsız etti ve Türkiye bunu dile getirdi. Yanlış yönetilmesini düzeltmek için. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın endişesi bu konuda tam yerindedir. Türkiye, bu endişesini dile getirirken Irak’ın içişlerine karışmak niyetinde değildi. Endişesini sadece dile getirdi. Türkiye bu endişelerini dile getirme konusunda son derece haklıdır. Aslında Maliki, Erdoğan’ın mesajlarını olumlu bir şekilde karşılaması gerekirken, ters karşıladı. Olumlu karşılaması gerekir. Daha geniş kalıplı meseleye bakması gerekirdi. bir perspektifle bakması gerekirdi."

"YARIN DÖNERİM"


"Suriye krizinin Irak’taki siyasi krizde etkisi var mı?" şeklindeki soruya Haşimi, "Şu anda benim krizim Suriye’ye bağlı bir meseledir. Suriye’deki gelişmeler benim meselemi de ortaya koydu" dedi.

Daha önce Irak'a dönmek istediği şeklinde yaptığı açıklama hatırlatılan Haşimi, bu konuda "Irak’ın içindeki arkadaşlarım 'Biraz Türkiye’de bekle' dediler, şu anda Irak içerisinde bir çalışma var" diyerek şöyle devam etti:

"Bu çalışmalar başarılı olması için tansiyonu Irak’ta düşürmemiz gerekiyor. Zemin hazırlamak lazım. Bu arada Irak’a dönersem tansiyon yükselebilir. Basın karıştırabilir. Dolayısıyla tansiyon yükselmemesi için burada bekledik. Bakalım orada ne olacak? Şu anda bizim başarılı olmamız önemlidir, Haşimi’nin Irak’a dönmesi değil. İstanbul’da çok cazip yerler var. Ben mecburum. Ama çok rahat çok rahattayım İstanbul’da. Şu anda öyle bir çalışma var. 2 hafta içinde bu çalışmayı bitirmeleri gerek. Çalışma bugün biterse, yarın dönerim."

"BU KARDEŞİNİZ MAZLUM DURUMDA"


Haşimi daha sonra Bahariye Mevlevihanesi'nde İnsan ve Medeniyet Hareketi mensupları ile bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Haşimi, "Bugün size çok yakın olan bu kardeşiniz mazlum durumda ve Türk kamuoyu bu mazlumun yanında yer alıyor. Bu mazlum kardeşinizin yanında Türkiye'deki en yüksek makam ve önemli şahsiyet Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakan en yüksek perdeden Malikiye'ye uyarıda bulundu ve bu medyada yer aldı" dedi.


GÖ (TT)