Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, burada öğrencilerle buluştu.

 Hukuk Fakültelerinde Sosyoloji ve Felsefe derslerinin zorunlu olarak okutulması gerektiğini anlatan Haşim Kılıç, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bir öğrencinin Turgut Özal'ın mezarının ölümünden 19 yıl sonra açılmasıyla ilgili sorusuna Başkan Haşim Kılıç, "Adli Tıp uzmanı olmadığım için doğrusu zor bir soruya cevap veremeyeceğim. Ama tabi bunun kimseye çok faydası yok. Eğer gerçekten zehirlenme veya başka yoldan hayatına son verilme gibi kasıt varsa bunun ortaya çıkarılması bence çok önemli. Yoksa kimseye çok büyük bir faydası olmayacak. Bu konu önemseniyor, önemsiyoruz" dedi.

Kılıç, bir başka öğrencinin siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili sorusuna ise, "En çok muhalefet yaptığım alanlardan birisi siyasi partiler ile ilgili davalar. Bu konuyu ikiye ayırmak lazım. 2000 yılı ve sonrası şeklinde. 2000 yılı öncesinde gerçekten anayasa mahkemesinin siyasi partileri kapatma noktasında sicilinin çok daha iyi olduğu söylenemez. Bunu kabul ediyorum. Bazıları verilen kararlarda benimde imzam var, ama dönüp baktığımda çok isabetli olmadığını görüyorum. Ben siyasi partilerin Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi ve kararları doğrultusunda incelemesini yaptım ve yaptığımız işin çok da doğru olmadığı kanaatine vardım. Çünkü Avrupa Mahkemesi siyasi partilerlerin kapatılmasıyla ilgili olarak şiddete çağrı yoksa, saldırganlık yoksa, onunla bir yakınlığı ve bağlantısı kurulamıyorsa bırakın insanlar istediğini söyleyebilsinler. Buna bizim mahkeme 2000 yılına kadar direndi. Daha sonra bu düşünce mutlulukla ifade ederim ki hakim oldu. Ben anayasa mahkemesine terör dışında parantez açıyorum, terör ve onunla bağlantılı siyasi partiler dışında sırf düşüncesinden dolayı, ama hangi düşünceyi derse desin bir siyasi partinin kapatılacağına inanmıyorum. Olmayacak böyle birşey. 2010 yılında yapılan değişiklikle kapatılması gereken parti için çoğunluk 17 kişiden 12'sinin oyu olmalı. Bu son derece zor bir uygulama olacak" diye cevap verdi.

Haşim Kılıç, bir başka öğrencinin, 'Bu zamana kadar girdiğiniz davalarda içinden çıkamadığınız durumlarda vicdanınızı kullandınız mı? Yada hep hukuk kurallarına göre mi sonuçlandırdınız?' sorusunu gülerek, "Bunu şahsıma yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyorum. Şunu büyük bir gönül rahatlığı içinde söylüyorum ki; En zor günlerden en zor şeyleri söyleyen üyelerden birisiyim. Çok uzun bir süre mahkemede görev yaptım. Bu noktada şunu çok rahatlıkla söylerim. Vicdanım ne söylediyese konjonktürel, ideolojik bir takım baskıların üzerlerimizde çok yoğun olmasına rağmen bu düşüncemden ve bu duygularımdan hiçbir zaman taviz vermedim. Düşüncelerimi çok zor günlerde de olsa söyleme imkanına sahip oldum. O yönden başımı yastığa koyduğumda çok rahatım" diye cevapladı.

 Amfide bulunan öğrenciler Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı alkışladı.

 

NÖ,KB (KS/RT)