İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ankara Valiliği ile Bala Kaymakamlığı’na, ilçede 2007 yılında 20 Aralık'ta 5.7, 27 Aralık'ta da 5.5 büyüklüklerinde meydana gelen depremlerde ağır hasar gören evlerin 5 Kasım 2012 tarihinden itibaren yıkılması için talimat verdi. Bala ilçe merkezi, belde ve köylerinde afetzedelerin oturduğu evleri yıkmak için daha önce hak sahiplerine tebliğlerini tamamlayan ve yıkım için gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi yıkım ekipleri, evlerin elektrik, su ve telefon bağlantılarının kesilmesi için ilgili birimlere talimat verilmediğini fark edince yıkımı bir hafta ertelemek zorunda kaldı.

Bala Kaymakamlığı, ASKİ, telefon idaresi ve elektrik kurumuna depremzedelerin adreslerinin bilgilerini içeren bir yazı yazarak bir hafta içerisinde abonelerin elektrik, su ve telefonlarının kesilmesini istedi.

TOKİ’NİN EKSİK TESLİM ETTİĞİ EVLERE TAŞINAMIYORLAR 

Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Bala'da 20 ve 27 Aralık 2007'de meydana gelen depremlerin ardından 2 bin 293 binada hasar belirlemiş, bu konutlardan 958'ine 'oturulamaz' raporu vermişti. TOKİ 4 yıl da tamamladığı 726 konuttan 520'sinin Aralık 2011 de anahtar teslimini yaparken, 162 afet konutunun inşaatı hala devam ediyor.

YAŞAYABİLECEKLERİ EVLERİ YOK 

Depremzedeler, Aralık 2011 de teslim edilen TOKİ afet evlerinin elektrik, su ve onlarca eksiği olduğu için afet evlerine taşınamadıkları için tepki gösterdi. 

Depremzedelerden Nedim Ayaz, "TOKİ’nin teslim ettiği evlerde hala elektrik ve su yok. Hatta kömürlük ve hayvanlarımız için ahır dahi yok. 5 yıldır bu ağır hasarlı evler tehlike oluşturmuyordu da, şimdi mi tehlike oluşturuyor. Kış girerken bizleri evlerimizden çıkartarak, kapı önüne koyacaklar" dedi. 

DEPREMDEN 15 GÜN SONRA YIKILMASI GEREKİRDİ

Yetkililer ise yasa gereği ağır hasarlı evlerin depremin hemen ardından 15 gün içinde, onarımının yapılmadığı tespit edilen orta hasarlıları binaların ise bir yıl içinde yıkılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

1967 BİNANIN ACİLİYETİ YOK MU 

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, depremzedelerin 5 yıldır ağır hasarlı konutlarda oturduğunu belirterek şöyle dedi:

"Şimdi büyükşehir yıkım ekipleri kasım ayında başlayarak 18 Ocak 2013 tarihine kadar 326 binayı yıkacak. Toplamda 2 bin 293 binada ağır hasar tespiti yapıldı. Diğer 1967 konutun durumunun ne olacağı belli dahi değil. Yani bu ağır hasarlı binalarda oturanlar nasıl oturmaya devam edecek. Çelişki şurada; Eğer vatandaşların 'can' emniyeti için bu konutlar yıkılıyorsa, 5 yıldır neredeydiler. Ve ağır hasarlı 2 bin 293 konut tespit ediyorsun, bunlardan 726'sına konut yapacağını söylerken, 520'sini eksik teslim ediyorsun ki, diğer bin 967 afetzedenin ağır hasarlı binada oturmasına nasıl göz yumacaksın?"