Bahçelievler Mahallesi Gül Sokak'ta 1972'de yaptırılan Gül Apartmanı'nda oturan Harun Genç, binanın kolon ve duvarlarında çatlaklar oluştuğunu belirterek geçen Zonguldak Valiliği'ne başvurdu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporda, binadaki hasarın tehlikeli boyutta olduğu belirtildi.

Jeofizik mühendisi Barış Karayanık, jeoloji mühendisi Ceren Deveci ve inşaat teknikeri Hasan Bilgin'in hazırladığı raporda, temel zeminine kanalizasyon suyu deşarj edilen binadaki çatlaklara, bu atık suların yanında, altından geçen mağara veya bölgedeki madencilik faaliyetleri sonucu zeminde oluşan çökmelerin (tasman) neden olabileceği belirtildi. Raporda ayrıca, binada meydana gelen deformasyonların oluşma nedeninin belirlenmesi için ayrıntılı inceleme yapılması, inceleme sonucunda da gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Rapor doğrultusunda binanın güvenlik açısından tahliye edilmesi kararlaştırıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, tahliye kararını apartman sakinlerine bildirdi. 16 daireden 13'ünde üniversite öğrencilerinin oturduğu apartmanın cuma gününe kadar boşaltılması istendi. Kalacak yeri olmayanların kamu kurumlarının misafirhanelerine yerleştirileceği belirtildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, apartmanın tahliye edilmesinden sonra binada gerekli incelemenin yapılacağını söyledi. Binadaki hasar nedeninin ortaya çıkarılacağını kaydeden Güngör, "Tespitler yapıldıktan sonra bina ya güçlendirilecek, ya da yıkılacak" dedi.

Binanın altındaki kahveyi işleten apartman sakinlerinden Harun Genç, binadaki hasarla ilgili ilk olarak 18 ay önce Valiliğe başvurduğunu, aradan geçen sürede bir çalışma yapılmadığını ileri sürdü. Harun Genç, "Benim başvurmadığım kurum kalmadı. Şimdi, 'İvedilikle tahliye edeceksiniz' diyorlar. Biz aç mı duracağız? Burada ticarethane var. Bizim ne olacağımızı devlet düşünsün. Sokakta kalacak değiliz. Bize yer bulsunlar" dedi.



DS,GG(EE/SS)