Batman Valiliği'nin 'Turizm Haftası' kutlamaları etkinlikleri kapsamında Hasankeyf İlçesi Dicle Nehri üzerinde geleneksel kelek yarışması yapıldı. Dicle Nehri üzerinde 5 kilometrelik parkurdaki yarışa 5 yarışmacı katıldı. Oldukca çekişmeli geçen yarışta birinciliği Zekariye Alka kazanırken, ikinci Yılmaz Balnaz, üçüncü de Garip Yıldız oldu.

Yarışmada üçüncü olan Garip Yıldız'ın yarışmanın sonunda keleği aniden alabora olunca imdadına jet- ski gösterisini yapanlar yetişti. Akıntıdan son anda kurtarılan Garip Yıldız, keleği ile karaya çekildi. Yıldız, "Yarışma bitti. 'Biraz açılayım' derken birden alabora oldum. Tam akıntıya kapılacaktık, jet ski şovu yapanlar yardımıma koştu ve kurtarıldım" dedi.

Vali Ahmet Turhan, kelek yarışmasına dereceye giren Zekariye Alka'ya tam, Yılmaz Balnaz'a yarım, Garip Yıldız'a ise çeyrek altın verdi. Keleklerin tarih boyunca Bağdat'a ticarette yük taşıma aracı olarak kulanıldığını anlatan Vali Ahmet Turhan,

"Turizm Haftası kapsamında bir dizi etkinlikler yaptık. Hasankeyf'te bin yıllık bir gelenek olan kelek yarışmasını da düzenledik. Atalarımız keleklerle Bağdat'a kadar ticaret yaparlardı. Bu geleneği yaşatmak için her yıl böyle yarışlar düzenliyoruz" dedi.

Hasankeyf'te ayrıca yapılan jet- ski şovu ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi. Dicle'deki jet-ski şovu nedeniyle Hasankeyf'e gelen turistler de uzun süre bu etkinliği izlemedi.



AA(GG/İD)