Eyyubi Sultan Süleyman tarafından 1409 yılında yapılan El Rızk Camisi'nin iki yollu minaresi, yeni yerleşim birimine taşınacak. Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf kazılarından sorumlusu Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam, halen ibadete açık alan caminin minaresinin taşınmasının bilimsel kurul tarafından kararlaştırıldığını söyledi.

"ESKİ VE YENİ BİR ARADA OLACAK"

Yeni yerleşim birimine bazı eski eserlerin taşınması konusunda bilimsel kurulun raporu beklendiğini belirten Prof. Dr. Uluçam," İlk etapta El-Rızk Camisi'nin minaresinin taşınması kararlaştırıldı. Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için henüz bir karar söz konusu değil. Ancak Hasankeyf'in El-Rızk Camisi minaresi ve bazı kitabe taşlarının, yapımı süren yeni Ulu Cami'ye taşınması, yeni yerleşim birimine ayrı güzellik ve estetik verecek. Minarenin üzerindeki yazılar, bitkisel süslemeler, minarenin iki yollu olması ve portal kapıdaki yazılar, hayranlık verecek derecede ve güzelliktedir. Yerleşim birimindeki Ulu Cami'de eski ile yeninin yüzü bir arada olacak" dedi.

"ZEYNEL BEY TÜRBESİ'NİN TAŞINMASI DÜŞÜNÜLÜYOR"

Hasankeyf'teki kültürel doku ve varlığını yeni Hasankeyf yerleşim alanındaki kültürel parka taşınmasının gündemde olduğunu anlatan Prof. Dr. Uluçam, "Bu proje henüz Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayından geçmedi. Ama önerildiği şekliyle Zeynel Bey Türbesi su seviyesine yakın bir alana bütün olarak taşınması düşünülüyor. El-Rızk Camisi minaresinin taç kapısı ve avlunun kuzey cephesi, yeni Hasankeyf alanına taşınacak. Yeni Hasankeyf'te yapımı süren Ulu Cami'nin kuzey cephesinde yer alacak. Minaresi, El-Rızk Camisi minaresi olacak. Cephesi de yeni camiye monte edilecek. Hasankeyfli yeni camide eski havayı yaşayacak. Bir yerde Hasankeyf yaşatılmış olacak. Tarihi minare, yeni camiye taşınıp kullanır hale gelecek" diye konuştu.

KAZILARA 2 MİLYON LİRA ÖDENEK

GAP İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2014 yılına kadar devam edecek kazılar için bu yıl 2 milyon lira ödenek ayırdığını aktaran Prof. Dr. Uluçam, şunları söyledi:

"Hasankeyf kazılarında ödenek sıkıntısı söz konusu değil. Bu yıl 2 milyon lira civarında ödeneğimiz var. Kazı çalışmaları da hafta başında start aldı. Hasankeyf'in bazı alanlarında kazı yapılacak yer kalmadı. Bu yıl öncelikli hedefimiz Ortaçağ'ın önemli yerleşim yeri olan Hasankeyf'in sınırlarını belirleyen eski surlarını gün ışığına çıkarmaktır. Güney ucundan başlayıp, Hasankeyf'in eski sınırını tespit etmeye çalışacağız. Ayrıca kazı kapsamında kaledeki Büyük Saray'da restorasyon çalışmaları hızlandırılacak. Tarihi eserleri belgeleme çalışmaları yıl sonuna kadar sürecek. Kazılarda hiçbir zaman ödenek sıkıntısı çekmedik. Belki geçen yıl gibi 75 kişi çalıştıramayacağız. Çünkü kazılabilecek kamu alanı olmadığı için zaman daraldı. Bu yüzden sondaj çalışmalarında daha küçük gruplarla daha hızlı, daha gerçekçi ve kısa zamanda sonuca varacak bir çalışma sezonunu başlattık"

DİCLE-BOTAN VADİSİ'NDE ÇALIŞMA

Prof.Dr. Uluçam, 4 Nisan 2012'de Başbakanlık genelgesiyle birlikte Dicle ile Botan Vadisi'nde yüzey araştırma çalışmalarının hızlandırılacağını söyledi. Uluçam, "Hasankeyf-Suçeken ile Botan-Çataltepe arasında yüzey çalışmalarımız başlıyor. Başbakanlığın genelgesiyle Ilısu Baraj havzasında kalacak kültür varlıklarının belirlenmesine yönelik önemli bir çalışma daha başlatıyoruz. Bu vadide ne kadar tarihi yapıt varsa hepsi belgelenecek. Yıl sonuna kadar bu çalışmayı da tamamlamayı planlıyoruz" dedi.