Ilısu Barajı altında kalacak Hasankeyf'te biraraya gelen Sınır Tanımaz Heykeltraşlar Platformuna üye aralarında Türk'lerin de bulunduğu dünyanın 9 ülkesinden gelen 12 heykeltraş, barajın tahrip edeceği tarihi dokuya dikkat çekmek için heykeller yapıyor. Aralarında kadın heykeltraşların da bulunduğu etkinlik üyeleri, sabah başladıkları yontma işini akşama kadar sürdürüyor. Gün sonunda her tarafları mermer tozundan beyaza bürünen heykeltraşların tek amacı ise Hasankeyf'in Ilısu Barajı göl suları altında kalmaması ve tarihi dokunun korunması.

HEYKELLER DİCLE NEHRİ'NE BIRAKILACAK

İş makineleri ile Hasankeyf'e bloklar halinde getirilen 200 ton mermer, heykeltraşlar tarafından toz duman içinde yontuluyor. İlçe yakınındaki 4 dönümlük araziyi toza bulayan çalışmalar, ilçe sakinlerinin de büyük ilgisini çekiyor. Tarihi Hasankeyf ve Dicle Nehri kenarındaki uygarlık ve kültürleri konu alacak heykeller tamamlandıktan sonra ilçeden geçen Dicle Nehri'ne vinçlerle bırakılacak. Dicle Nehri'ne kaideleri ile birlikte 30'ar metre ara ile bırakılacak olan 3- 4 metre yüksekliğindeki heykeller, Ilısu Barajı göl suları Hasankeyf'i yuttuğunda, diğer tarihi eserler gibi sular altında kalacak.

Sınır Tanımaz Heykeltraşlar Platformu organizatörü ve heykeltraş Sait Zaimkeleş, 10 bin yıllık yerleşim yeri olan Hasankeyf'te, Ilısu barajıyla birlikte çok sayıda sanat eserinin sular altında kalacağını söyledi. Sait Zaimkeleş şöyle dedi:

"Hasankeyf'in sular altında kalmasına tepkimizi bu sempozyum ve yaptığımız heykelleri Dicle nehrine bırakarak göstereceğiz. İlçedeki tarihi değerler ve tarihi doku sular altında kaldığında, bizim Dicle nehrine bıraktığımız o heykeller de sular altında kalacak. Bu da bizim farklı bir tepkimizdir. Dünya heykel sanatı içinde ilk kez böylesine bir etkinlik yapılıyor. Biz bu heykellerin aslında ılısu barajı göl sularını engellemesini çok isterdik. Amacımız da bu barajın yapılmamasıdır. Her yıl bu etkinliğimizi farklı ülkelerin sanatçıları ile tekrarlayacağız."

TARKAN DAVET EDİLDİ

30 Eylül'de heykellerin bitmesiyle birlikte bir tören düzenleyeceklerini belirten Zaimkeleş, törene daha önce Hasankeyf'e sahip çıkılmasıyla ilgili açıklamalar yapan sanatçı Tarkan'ı da davet ettiklerini, ancak gelip gelmeyeceğinin henüz kesinleşmediğini söyledi. Zaimkeleş, "Tarkan'ın gelmesini ve bize destek vermesini çok istiyoruz. Burada yanımızda olması çok önemli. Hasankeyf'teki tarihi dokuyu temsil edecek heykelleri arkadaşlarımız büyük bir çaba sarf ederek yapıyor. Hasankeyf'e geldiğimizde Hasankeyf Belediyesi ile Diyarbakır Mermerciler Cemiyeti bize büyük bir destek verdi" dedi.

ULUDERE'DE ÖLEN 34 KİŞİ İÇİN HEYKEL YAPILACAK

Heykeltraş Zaimkeleş, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu Köyü'nde 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 17'si çocuk 34 kişinin anısına köyde Hasankeyf benzeri bir sempozyum düzenleneceğini söyledi. Zaimkeleş, "Kar amacı gütmeyen bir sanatçı birliği olarak, Sınır tanımaz Heykeltraşlar Platformu olarak, 5 Ekim- 5 Kasım 2012 tarihinde Uludere'nin Roboski (Ortasu) Köyü'nde de 'Uluslararası Roboski Taş Heykel Sempozyumu' düzenleyeceğiz. Sempozyumun amacı savaş uçakları tarafından düzenlenen bombardımanda hayatlarını kaybeden sivilleri anmaktır" diye konuştu.

Uludere'deki sempozyuma da değişik ülkelerden 12 heykeltraş'ın katılacağını belirten Zaimkeleş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sempozyumun amacı dahilinde sanatçılardan, insan hayatının acımasızca sonlandırılması, askeri hareketliğin insan doğası üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, doğal hayatın da karşı karşıya kaldığı tehlikeleri göz önünde bulunduracak şekilde eserler vermesi beklenmektedir. Sempozyum sonunda yapılacak heykeller ise Roboski köylülerine teslim edilecektir."



RY(GG/COŞ)