Hasankeyf’in, Ilısu Barajı projesi kapsamında sular altında kalma tehlikesine dikkat çekmek isteyen Doğa Derneği üyeleri ve bir grup Hasankeyfli, Topkapı Sarayı giriş kapısını kapattı. 'Unesco Dünya Kültür Mirasları Topkapı ve Hasankeyf Taşınamaz' yazılı pankart açan eylemciler, sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan yüzlerce yıllık tarihi alanların ve nesli tehlike altındaki türlerin fotoğraflarını da sergilediler.

Eylem ile ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Hasankeyf'in, Dünya Kültür Mirası alanı olması için gerekli girişimlerde bulunulmadı. Bu tarihi ve eşsiz mekân Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak. Kültürel yaşam ve doğa yok olacak. Yetkililer ‘burayı taşıyacağız’ diyorlar. Biz bu saçmalığı göstermek için bulunuyoruz. Nasıl ki, Dünya Kültür Miras Alanı olan Topkapı Sarayı'na insanların girmesini engelleyemezseniz, Topkapı Sarayı'nı taşıyamazsanız, Hasankeyf'i de taşıyamazsınız diyoruz" diye konuştu.

Eylem için Hasankeyf'ten gelen emekli imam İsmail Koçyiğit ise tarihi Hasankeyf'in sular altında kalmasını ya da taşınmasını istemediklerini belirterek “Antik kentimiz Hasankeyf ve Dicle Vadisi yıllardır Ilısu Baraj projesinin tehdidi altında. Hükümet 2010 yılında Hasankeyf Kalesi ve çevresindeki tarihi alanları ziyarete kapattı” dedi.

Eylem sırasında, Topkapı Sarayı girişindeki özel güvenlik görevlileri ile eylemciler arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Eylemcilerin, Topkapı Sarayı’na girmek isteyen turistleri engellediğini iddia eden özel güvenlik görevlileri pankartı indirirken, ellerinde taşıdıkları fotoğrafları da almak istedi. Yaşanan arbede ve tartışmanın ardından polisin de gelmesiyle eylemlerini sona erdiren eylemciler, gişeden bilet alarak Topkapı Sarayı'nı ziyaret etti.