Antik Hasankeyf İlçesi'nde bulunan eski kalenin önüne çekilmesi planlanan beton duvar tartışmalarına açıklık getiren Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazılardan sorumlu Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, DSİ'nin yapacağı projenin henüz öneri aşamasında olduğunu söyledi. Uluçam şunları söyledi:

"Kayalıkların önüne duvar mı örülür, mağaralar mı doldurulur, onu tam bilemiyorum ama kalenin korunmasına yönelik DSİ'nin bir proje çalışmasına yönelik araştırmalar içinde olduğunu biliyorum. Hasankeyf Kalesi'nde gezi güzergahına yönelik projeyi yaparken kalenin sağlamlaştırılması için de bir öneri ortaya atıldı. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik. Daha bu öneri bilim kurulunun önüne gelecek. Ben de bilim kurulunun bir üyesiyim. Rastgele bir beton duvarının çekilmesi benim de onayımı almaz. Hasankeyf'in siluetini bozacak bir projeye sıcak bakmayız." 

Merkezi Batman'da bulunan Hasankeyf Gönüllüleri Derneği de Hasankeyf'in korunmasına yönelik alternatif projeler hazırlanmasının sevindirici olduğunu açıkladı. Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Hasankeyf'in korunmasına yönelik geçmişten beri önerdiğimiz alternatif projeler vardı. Maalesef bu güne kadar bunlardan hiç biri dikkate alınmadı. Ilısu Barajı'nın havzasının sularının toplanacağı Hasankeyf'te 520 metre su kodunun, 40 metre aşağıya çekilmesi halinde Hasankeyf'in kurtulabileceği alternatifini sunduk. Bu projeye sıcak bakılmadığı gibi bölgedeki kaçak enerjinin önlenmesi, 30-40 yıllık elektrik trafolarının yenilenmesi gibi önerilere de sıcak bakmayan DSİ, 50 yıllık projeyi hayata geçirmekte direndi. Ilısu'nun yüzde 35'i tamamlandı. 2014'ün sonunda su tutulacağı tahmin edilen baraj, sadece enerji amaçlı olduğu için bölgeye pek de bir yansıması olmayacak. Hasankeyf'te kaledeki tarihi eserlerin bir bölümü tadilata alınırken, aşağı şehrin bazı eserlerinden olan Zeynelbey Türbesi ve Romalılara ait hamamın da tadilatı sürüyor. Hasankeyf'in açık hava müzesine dönüşmesi lazım."



AA(GG/ESM)