HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partisinin olağanüstü kongresinde yaptığı konuşmada; "Bütünleşme süreci bir pazarlık konusu değildir, ben şahsım için hiçbir şekilde bir pazarlığın içinde olmadım. Bizim gayemiz yeni Türkiye'nin inşasında karınca kararınca katkıda bulunmaktır" diye konuştu.

Kurtulmuş, Hz. Muhammet'e hakaret eden filmi eleştirerek, bir karanlık odanın İslam düşmanlığını dünya ölçeğinde yaymak istediğini söyledi. Hakaret içerikli film, karükatür, kitap gibi eserlerin masum bir sanat çalışması olmadığını söyleyen Kurtulmuş, bu eserlerin son derece planlı, hesaplı ve müslümanların başını belaya sokmaya yönelik olduğunu savundu.

HERKES 'HAZRETİ İNSAN'

Kurtulmuş partisinin kurulduğu günden beri yapıcı bir muhalefet anlayışı geliştirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Biz aslında kurumsal kimliklerin ya da sadece sahışların peşinde koşmadık, bundan sonra da koşmayacağız. Biz medeniyetimizin kadim bir sesinin peşinde koşuyoruz. Biz ne piyasayı ne siyasayı, ne serveti ne devleti önceleyen, 'önce insan' diye bir sesin peşinde koşuyoruz. Biz herkesi 'Hazreti insan' olarak gören bir sesin peşinde koşuyoruz. HAS Parti asla suya yazılmış bir yazı değildir. Merkezimize insanı koyduk, karşımıza bürokratik oligarşiyi koyduk. Zihnimize yeni Türkiye'nin inşasını koyduk, karşımıza eski Türkiye'nin kirli pasaklı işlerini koyduk."

'MİLLET BİZİ İKTİDARDA GÖRMEK İSTİYOR'

2011'deki seçim sonuçlarını değerlendiren Kurtulmuş çok zor şartla, kısıtlı maddi imkanlar ve bütçe ile büyük işler yaptıklarını söyledi. Kurtulmuş, onbinlerce kilometre yol katettiklerini, ülkenin her köşesine ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, insanların kendilerine güvendiklerini, itibar gösterdikleri ama oy vermediğini  söyledi. Kurtulmuş, halktaki aşırı kutuplaşma ve istikrar anlayışının, oy verenlerden 'Daha sonra size oy vereceğiz' sözlerini duymalarına neden olduğunu belirtti. Kurtulmuş seçim sonuçlarının örgüt eksikliklerini, mali güçlüklerini gösterdiğini ve Türkiye'nin içinde bulunduğu konjoktürün aleyhlerine olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Seçim sonrasındaki süreçte millet bizi muhalefette değil, iktidarın içinde sorumluluk mevkisinde ve sorumluluğu paylaşan bir grup olarak görmek istediğini ifade etmiştir. Seçimden sonra birçoğumuzun endişesi şuydu; böylesine bir seçim sonucundan sonra HAS Parti'nin ayakta kalması, sözünü devam ettirmesi gerçekten zor görünüyordu. Dünyanın her yerinde seçimden bu kadar az oy alarak çıkmış bir parti silinir gider, sözünün hiçbir itibarı kalmazdı. Ama bugün karşı karşıya kaldığımız bu davet, HAS Parti'nin sayısal gücünden öte, sözünün kıymetinden dolayıdır."

'BÜTÜNLEŞME SÜRECİ BİR HÜCRE YENİLENMESİDİR'

HAS Parti lideri Kurtulmuş Türkiye'nin, tarihinin en önemli dönüm noktalarından birinden geçtiğini vurgulayarak, kısa vadeli hesapları olan ve kendi kariyerini düşünen siyasetçilere bir kenarda oturup kendisini riske etmemenin yakıştığını, kendilerinin ise sorumluluk bilinciyle Başbakan'ın davet talebini ciddeye aldıklarını ve AK Parti'yle bütünleşme sürecine girdiklerini söyledi. Kurtulmuş AK Parti ile bütünleşme süreciyle olarak şunları anlattı:

"Bu süreç bir koalisyon ya da işbirliği süreci değildir. Bu süreç yeni, güçlü Türkiye'nin kurulması için bir bütünleşme sürecidir. Bir pazarlık konusu değildir, ben şahsım için hiçbir şekilde bir pazarlığın içinde olmadım. Bizim gayemiz yeni Türkiye'nin inşasında karınca kararınca katkıda bulunmaktır. Eğer makam mevki peşinde koşsaydık, 1999'dan beri bize gelen 'birlikte siyaset yapalım' tekliflerini değerlendirir, bugün karşınızda bambaşka sıfatlarda olurdum. Bize yapılan bütünleşme teklifi, bizim sözümüze olan itimatın göstergesidir. Başbakan Erdoğan'ın tabiriyle bir hücre yenilenmesidir. Yeni Türkiye'nin kurulmasına yönelik bir güçbirliği ve bütünleşmedir."

KILIÇDAROĞLU'NUN MENDERES ZİYARETİNE DESTEK

HAS Parti lideri Kurtulmuş, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun merhum Başbakan Adnan Menderes'in mezarını ziyaret etmesinin demokrasinin önemli bir göstergesi olduğunu belirterek, Kılıçdaroğlu'ndan bu tür davranışların devamını beklediğini kaydetti.



DHA(BY/COŞ)