Has Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş partisinin Sakarya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinliklerine katılmak üzere geldiği Adapazarı’nda dün akşam Sakarya Üniversitesi Maliye Topluluğunun düzenlediği, 'Küresel Uygarlık Krizi ve Çıkış Yolu' konulu konferansa katıldı. Numan Kurtulmuş konfrans öncesinde gazetecilere gündemdeki konularla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın soruşturmaya çağrılmasının doğrudan doğruya siyasi iradeye yönelik bir darbe olduğunu belirterek, "Oslo görüşmeleri gereği çağrılmışsa bu Sayın Başbakana yönelik bir harekettir. Dolayısıyla Başbakan da bunu böyle algıladığı için bu adımı attı. Sonuçta bu kişiye özel bir düzenlemedir" dedi.

Kurtulmuş, Özel Yetkili Mahkemelerin de kaldırılması gerektiğini belirterek, "Özel Yetkili Mahkemeler olağanüstü dönemler için kurulmuş mahkemelerdir. Dolayısıyla olağanüstü dönem kalktığına göre özel yetkili mahkemelerin de kalkmış olması gerekir" diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmalarını da değerlendiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ihtiyacı yeni anayasadır. Sistemin tüm tıkanmış noktalarını bu yeni anayasa ile açmak mecburiyetindedir. Yoksa bu sistem ile MGK bir taraftan, YAŞ bir taraftan, YÖK bir taraftan, Anayasa Mahkemesi bir taraftan, yargı bir taraftan, HSYK bir taraftan olarak, bütün bu farklı kurum ve kuruluşların birbirinden farklı anayasal statüleri devam ettiği sürece, sandıktan kim çıkarsa çıksın, Türkiye'nin karanlık odası iktidar olacaktır. Dolayısıyla bunun ortadan kalkması için Türkiye'de sistemin demokratikleşmesi mecburiyeti vardır. Bunun da başlangıç adımı Türkiye'nin 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmasıdır. Bunun için dostlar alışverişte görsün kabilinden birkaç düzenlemenin yapıldığı değil, Anayasa'nın komple değiştirildiği bir çalışmaya ihtiyaç var. Ama Meclis bunları hiç tartışmıyor. Seçimin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen Meclis yeni anayasa tartışmalarının dışında kalıyor. Dersimi tartışıyor, MİT'i tartışıyor. Yarın bir gün bu anayasal düzenlemeler yapılmadığı sürece yeni anayasal krizler karşımıza çıkacak. Bundan adımız gibi eminiz. Buradan Meclis'e çağrımız, yeni Türkiye’nin yeni anayasasını yapacak çalışmalara ağırlık versinler ve Türkiye'nin sistematik krizlerini önleyecek adımları atsınlar."

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş daha sonra Sakarya Üniversitesi öğrencilerine gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.



ZT(MB/CK)