Karabük Üniversitesi'nde düzenlenecek olan 'Küresel medeniyet krizi ve çıkış yolu' konulu konferansa katılmak için kente gelen Numan Kurtulmuş gazetecilerin sorularını yanıtladı. Parti olarak 28 Şubat'ın aydınlatılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na 16 Ocak tarihinde suç başvurusunda bulunduklarını söyleyen Kurtulmuş, "Başka kurum ve kuruluşların da suç başvurusunda bulunduklarını biliyoruz. Ardından cumhuriyet başsavcılığı harekete geçti ve 28 Şubat'ın aydınlatılması için bir soruşturma başlatmış bulunuyor. Bizim bundan sonra siyasiler olarak bu konuyla ilgili çok fazla bir şey söylememiz gerekmez. Ancak, 28 Şubat'ın aydınlatılması için 28 Şubat'ın anlaşılmasına katkıda bulunmamız gerekir" dedi.

"27 MAYIS VE 12 EYLÜL'DEN DAHA ETKİLİ BİR İHTİLAL"

Kurtulmuş, 28 Şubat'ın tüm gerçeklerinin ortaya çıkarılması için destek olan, alkışlayanların da ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"28 Şubat bize göre 27 Mayıs'tan da, 12 Eylül'den de çok daha derin ve etkili bir ihtilal olmuştur. 28 Şubat sadece siyasete müdahale değil, Türkiye'nin sosyolojisine müdahaledir. Toplumun geniş kesimlerine müdahaledir. Çok boyutlu bir ihtilaldir. Ekonomik boyutu vardır, medya ayağı vardır, iş ve siyaset dünyası ile ayağı vardır, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili ayağı vardır. Ama en az bunlar kadar etkili olan 28 Şubat'ı yaptıranların arasında dış güçler de vardır. Özellikle Amerika ve İsrail'in 28 Şubat'ın arkasında bir takım bağlantıların olduğu biliniyor ya da tahmin ediliyor. Dolayısıyla 28 Şubat'ın bütün bu gerçeklerin ortaya çıkartılması gerekiyorsa, sadece birkaç tane tutuklama yapmak, birkaç kişinin üzerine gitmek değil, 28 Şubat'a destek olan, 28 Şubatçıları alkışlayan kimler varsa bunların da bu yaptıkların ortaya çıkartılması lazım. Çünkü çok yaygın bir zulüm dönemiydi. O dönemi hep beraber yaşadık. 10 binlerce insan birebir bu olaydan etkilendi. Türkiye'de siyasi partiler kapatıldı, hükümetler düşürüldü, binlerce öğrenci üniversiteden atıldı, binlerce devlet memuru memurluktan atıldı. Köşedeki kebapçılar bile fişlendi. İnsanların hepsinin arkasında neredeyse istihbarat elemanlarının dolaştığı bir Türkiye oldu. Bu işi yapanların mahkeme önüne çıkartılıp hesap vermezi lazım. Yapanın yanına kar kalmaması lazım."

28 Şubat ile ilgili meclis araştırma komisyonu açılmış olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Kurtulmuş, "Çünkü kişilerin bireysel serüvenleri var. Başlarından geçen birsürü sıkıntılı işler var. Bunları gelsinler ve meclis araştırma komisyonunda anlatsınlar. Bunlar resmi belge niteliğine dönsün. Böylece bunlarla ilgili hesap sorulsun" diye konuştu.

"12 EYLÜL ANAYASASI DEĞİŞMELİ"

Türkiye'nin ihtilallere, olağanüstü dönemlere zemin hazırlayan 12 Eylül sisteminden kurtulması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "12 Eylül anayasası mutlaka değişmelidir. Siyasi partiler yasasının, seçim yasasının, meclis iç tüzüğünün yani 12 Eylül ihtilal mantığının getirmiş olduğu bu antidemokratik yapının ortadan kaldırılması lazım ki bir daha hiç kimse bir 28 Şubat yapmayı aklının ucundan dahi geçirmesin. Bir daha hiç kimse milletin kafasına indirmek için balyoz yapma, ya da andıçlar hazırlamayı aklının ucundan bile geçirmesin" dedi.

Eşinin de 28 Şubat döneminde mağdur olduğunun hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "O dönemde 10 binlerce insanlar var. Bu insanların mağdur edildikleri sürelerin mutlaka tanzim edilmesi lazım. Geriye doğru olarak giderilmesi lazım. Devletin bunu tanzim etmesi lazım" diyerek cevapladı.



BD(MÇ/AAA)