İddiaya göre, saz ve ut çalmaya meraklı olan Mahmut Balkış, Elbistan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nde açılan ut kursuna kaydoldu. Balkış, kendisini geliştirmek için de akşamları Yeşilyurt Mahallesi Doruk Sitesi B Blok'taki evinde ut çalmaya başladı. Ancak yüksek müzik sesinden rahatsız olan üst kat komşusu 48 yaşındaki Şaban Bostancı, daha önce evini su bastığı için aralarında husumet oluşan Mahmut Balkış hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yapılan soruşturmanın ardından Mahmut Balkış hakkında 'Kişilerin huzur ve sükununu bozma' suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Elbistan 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Mahmut Balkış ut çaldığını ancak sesinin kimseyi rahatsız etmediği, daha önce evinin su basması nedeniyle Şaban Bostancı'yı şikayet ettiğini, aralarındaki husumet yüzünden ut sesinden rahatsız olduğunu söylediğini savundu. Bostancı da komşusunun gece yarılarına kadar ut çaldığını, çocuklarını ders çalışamadığını, ailecek uyuyamadıklarını ileri sürdü. Mahkeme başkanı, Balkış'ı 'Kişilerin huzur ve sükununu bozma' suçundan 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Balkış'ın duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezasını 2.5 aya indiren mahkeme, bu cezayı da sanığın yeniden suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluşması nedeniyle 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' çevirdi. Bu karara göre 5 yıl içinde herhangi bir suç işlemesi halinde bu cezasını da çekecek olan Balkış, karara itiraz etti. Ancak ceza 2010 yılında Yargıtay'ca onandı.

ZİNCİR VURDU

Aldığı hapis cezasının 5 yıl ertelenmesi nedeniyle ud çalıp kimseyi rahatsız etmemeye özen gösteren Balkış, evine gelen misafirlerinin ısrarları üzerine uduna zincir vurup anahtarını da Ceyhan Nehri'ne attı. Komşusu ile yaşadığı sorunlar nedeniyle evini kiraya vererek başka bir mahalleye taşındığını belirten Mahmut Balkış, kimseyi rahatsız etmemek için udunu zincirlediğini söyledi. Ut çalmanın tutku haline geldiğini belirten Balkış, "Evime gelen misafirlerim ut çalmamı istiyor ama ben tekrar sorun yaşamamak için çalamıyorum. 2.5 ay hapis cezası aldım. Tekrar suç işlersem bu cezayı da çekmek zorunda kalacağım. Bu durum da beni üzüyor. Bu yüzden udu zincirleyip kilidini de Ceyhan Nehri'ne attım" dedi.