Samsun’da geçen temmuz ayında STSO İl Kadın Girişimciler Kurulu ve İş-Kur İl Müdürlüğü işbirliğiyle kadınların meslek sahibi olmalarını ve çalışmalarını sağlamak amacıyla 'Seramik ve karo kaplamacılığı meslek edindirme kursu' açıldı. 58 bin lira maliyetli kurs için Samsun’daki özel bir inşaat firması eğitim çalışmalarında kullanılan malzeme teminin de destek oldu. Yaklaşık 1.5 ay süren teori eğitiminin ardından kursiyerler İş Geliştirme Merkezi’nde bulunan uygulama alanında pratik eğitime de başladı. 2 haftadır pratik eğitim gören kadınlar harç karmayı, zemine harç yerleştirip seramik döşemeyi öğrendi. Kursa katılan kadınların daha önce bu alanda bilgilerinin olmadığı, bu işi yapmayı ilk defa öğrendikleri belirtildi.

'TÜRKİYE'DE İLK'

Özellikle Avrupa’da birçok ülkede inşaat sektöründe kadınların da aktif olarak çalıştığını belirten STSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, Türkiye’de ilk defa inşaat alanında kadınlar için meslek edindirme kursu açıldığını söyledi. Kadınların her iş alanında rahatlıkla çalışabileceğini dile getiren Kıyıcı, "Amacımız kadınların erkek işi gibi görülen sektörlerde de rahatlıkla çalışabileceğini ve başarılı olabileceğini göstermek. Başarılı aşçıların çoğu erkek ama yemek yapmak kadının işi. Toplumda bu durum yadırganmıyor. Biz de en ağır erkek işi olarak görülen inşaat sektöründe kadınlarında çalışabileceğini göstermek istedik. Bu algıyı değiştirmek istiyoruz. Aralık ayında sona erecek kurs sonunda sertifika alacak kadın işçilerimizin sektörde yer alacaklarına inanıyoruz" diye konuştu.

'EŞİM DESTEK OLDU'

3 çocuk annesi 46 yaşındaki Azime Gençbay, eşinin memur emeklisi olduğunu kendisinin ise daha önce hiç çalışmadığını belirterek, "Evde tamir işlerini ben yapıyorum. Böyle bir kursun açıldığını duyunca yapabileceğimi düşünüp başvurdum. Eşim de bana destek oldu. Kurs çok iyi gidiyor ve meslek olarak bu işi yapıp para kazanmak istiyorum. Şu an için bir zorluk yaşamadım. Erkekler gibi biz de aynı işi yapabiliyoruz" dedi.

ERKEKLERLE AYNI EĞİTİMİ ALIYORLAR

Kursiyerlere eğitim veren Mesleki Eğitim Merkezi'nde inşaat teknolojisi öğretmeni Ahmet Günay, erkek kursiyerlere verilen aynı eğitimin kadın kursiyerlere de verilidiğini söyledi. Günay, "Kadın oldukları için bazı ağır işleri yapmamaları gibi bir durum söz konusu değil. Aynı eğitimi alıyorlar. Oldukça başarılılar. Hepsi aktif olarak çalışabilecek kapasiteye sahip" diye konuştu.

Kursun 1 Aralık'ta tamamlanacağı, kursiyerlerin son 1 ayda inşaatlarda pratik eğitim yapacağı belirtildi.



YK(İS/CK)