Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) tarafından Erdoba Elegance Otel'de düzenlenen, 'Ortadoğu'da Değişim, Çatışma ve Dönüşüm Sempozyumu'nda gazetecilere açıklama yapan Hamas Dış İlişkiler Sözcüsü Newaf el-Takruri, İsrail'in yaptığı bu saldırı ile İslam, hem de Arap aleminin son durumunu biraz yoklamaya yönelik olduğunu söyledi. Takruri, "Kendisi açısından, büyük facia, olumsuzlukla karşılaştı. Ümmetin kendisi bizzat Filistin'i kurtaracaktır. Bunun ön işaretlerini görüyoruz. Son saldırılarla İsrail, 2008 yılındaki saldırılarda kaybettiği prestijini kazanmaya çalışıyor. Saldırı, önümüzdeki aylarda İsrail'de yapılacak seçimlerle de bağlantılı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Hamas Dış İlişkiler Sözcüsü Newaf el-Takruri, Filistin'de dökülen kanın İsrail için bir lanet olacağını, şüphesiz kendilerinin nefreti önermediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Nefreti beslemiyoruz. Birisi senin evini senden alırsa siz o evi onunla paylaşır mısınız? Yoksa o evini geri almak için uğraşır mısın? Biz Filistin halkı olarak biz hakkımızı savunuyoruz. Bazıları bu haklarından vazgeçebilirler. Bu saldırılar aslında onların sonu gelecektir."

İsrail'in Mısır Devlet Başkanı Mursi'yi eski Mısır lideri Mübarek'ten farklı gördüğünü de belirten Takruri, "İsrail, Gazze'ye saldırdığı zaman beklemediği bir direniş ile karşılaştı. Beklemediği silahlar ile Müslümanlar'ın cevap verdiğini gördü. 2008 yılında Gazze'ye yapılan saldırı kararı ile bugün yapılan saldırıyı kıyasladığımız zaman bunu net görebiliriz. 2008 yılındaki saldırı kararı Mısır'da alınmıştı. Tüm geçiş noktalarına engeller koymuştu. Bugün saldırının hemen akabinde Mursi kendi başbakanını Gazze'ye gönderdi. Onlarla bir olduğunu onları destekleyeceğini ifade etti" diye konuştu.

Türkiye'nin Gazze'ye takındığı tavrın bütün İslam ülkeleri için örnek teşkil ettiğini anlatan el-Tekruri şöyle konuştu:

"TÜRKİYE, ŞEREFLİ BİR TAVIR SERGİLİYOR"

"Bugün Türkiye'nin de tavrı gerçekten şerefli bir tavır. Son derece şerefli bir duruş. Başbakan Erdoğan, 'Gazze'ye saldırının İsrail arasındaki ilişkileri ne boyutta etkileyeceği' ile ilgili soruya verdiği cevapta, 'bizim zaten onlarla işimiz kalmadı' şeklinde  açık ve net bir şekilde tavrını belirtmişti. Türkiye'nin yaptığını tebrik ediyoruz. Çok şerefli bir tavır sergiliyor. Tunus'un da tavrı bundan farklı değil. Tunus'un da tavrı son derece nettir. Zaten Arap alemindeki halkların düşünceleri zaten böyleydi. Ancak daha önce Filistin'de olan olayların hükümetleri onları bağladığı için bir şey yapamıyorlardı. Ama bugün hükümetlerde Arap baharın devriminden sonra hükümetlerde İsrail'e karşı durdu. Hamas ile Fetih arasında diyaloglar zaten var. Zaten biz burada bölge çatışması yapmıyoruz. Biz burada güçlerin birleşmesi için mücadele ediyoruz. İnşallah İsrail'in bu saldırısı da bizi daha çok bir araya getirecek. Bizleri birbirimize kenetleyecektir. Güçlerimizin birleşmesini sağlayacaktır."



NG(GG/İD)