Halkların Demokratik Kongresi Adana Meclisi bileşenleri, İnönü Parkı'nda toplanarak miting alanına yürüdü.

'Suriye halkına demokrasi götüreceklermiş'
Mitingin açılış konuşmasını Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük yaptı.

Gündük, "Bugün Emperyalisler’le AKP hükümetinin bir iddiası var Suriye halklarına demokrasi götüreceklermiş. Onlar insana olan saygısızlıkları, sevgisizlikleri ile mi demokrasi götürecekler" dedi. Kürtleri her gün katlederek, puşi taktığı için 11 yıl vererek mi? Biz Kızıl başız diyen, inançlarına uygun yaşamak isteyen Alevilerin haklarını görmezden gelerek mi demokrasi götürecekler?" diye sordu.

'Alevileri ayrıştırıp, ötekileştirmeye çalışıyorlar'
Gündük'ün ardından Samandağ Alevi Değerleri Derneği Başkanı Zülfikar Çiftçi bir konuşma yaptı.

"Emperyalist güçlerin Ortadoğu'daki kanlı oyunları demokrasi terennümlü birer sömürü projesidir" diyen Çiftçi, Suriye'de Devlet Başakı Esad'ın inancı üzerinden Alevilere saldırıldığını kaydetti.

Alevilerin Suriye'de yaşanan olayların sorumlusu olarak gösterildiğini kaydeden Çiftçi,"Aleviliği ayrıştırıp bölmeye ve Esat’ın Nusayri kimliği üzerinden biz Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan Alevi-Nusayrileri, Anadolu'daki Alevi kardeşlerimizden ayrı gösterip yalnızlaştırmaya ve ötekileştirmeye dönük hain bir nifak politikası güttüler. Biz insana ait her şeye saygı istiyoruz. İnançlara saygı ve eşitlik istiyoruz. Haklara özgürlük istiyoruz, savaşa hayır diyoruz" şeklinde konuştu.

'Erdoğan olsa olsa kötü bir firavun taklidi olur'
Pirsultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise, "Faşişt zihniyetli Başbakanın 10 yıldır açılımları bitmiyor" diyerek Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi.

Bülbül, AKP'nin yaptığı açılımları şöyle eleştirdi: "Ankara'da insanlara gaz bombası, 2 Temmuz katillerine yol vererek açılımlarını sürdürüyor. Kürt açılımı devam ediyor; memlekette belediye başkanları kalmadı. Sıra milletvekillerine geldi. Ermeni açılımı sürüyor Hrant Dink'in cesedi hala duruyor kaldırımda. Roman açılımı desen, Sulukule diye bir yer kalmadı."

Başbakan'ın "Osmanlıya özenerek Osmanlıcıklık” yaptığını belirten Bülbül, “Dünyanın her yerine demokrasi götürüyor. Sen dön ülkene bak. Erdoğan olsa olsa kötü bir Firavun taklidi olur. Suriye’ye demokrasi gelmesi gerekiyorsa ki gerekiyor, bunu yapacak olan Suriye halkıdır"dedi.

Dünyanın neresinde olursa olsun katliamlara karşı olduklarını vurgulayan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, "Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dünyada teknolojiye bu kadar hakimken Uludere katliamını çözemiyorlar. Şimdi de Suriye üzerinden bunu yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Miting, Musa Eroğlu'nun ezgileri ile sona erdi.