Balıkçının mezarının da bulunduğu Gümbet Semti’ndeki Halikarnas Balıkçısı Müzesi’nde, Bodrum Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Bodrum Denizciler Derneği ve Oasis Alışveriş Merkezi tarafından anma töreni düzenlendi. Törene, Çağdaş ÇYDD Bodrum Şubesi Başkanı Meral Saraçbaşı, Bodrum Belediye Başkan Vekili Ali Galip Güven, Bodrum Profesyonel Rehberler Derneği Başkanı Sevinç Gökbel, 30 kadar öğrenci ve sevenleri katıldı. İlköğretim okulu öğrencileri törende 'Aganta Burina Burinata' yazılı pankart açtı.

Törende konuşan evli, iki çocuk ve iki torun sahibi emekli dişhekimi Fahri Barut, Halikarnas Balıkçısı için yazdığı şiiri okudu, anılarını anlattı. Barut, Kabaağaçlı’nın sürgüne geldiği Bodrum'u tüm dünyaya tanımak için verdiği mücadelenin yanısıra kentin çocuklarına da sahip çıktığını söyledi. Barut, "Kumbahçe Mahallesi'nde biz çocukları toplar Fransızca dersi verirdi. Sokakta gördüğümüzde bizimle Fransızca konuşurdu. Bizler doğa, deniz ve ülke sevgisini kendisinden öğrendik. Bodrum bugünkü yeşilini, denizin mavisini ona borçlu. Bodrum, mavi yolculuğu O’ndan öğrendi. Önemli olan, benim burada O'nu anlatmamdan çok, çocuklarımızın O'nun yaşam sevincini, insan ve ülke sevgisini gelecek nesillere aktarmalarını sağlamak" dedi.

MAVİ YOLCULUĞU İLK O BAŞLATTI

Bodrum Belediye Baştan Vekili Güven ise "Bodrum'u güzelleştirmek ve tanıtmak için gerek edebi yönüyle gerek ülke aşkı ile çalışan, mavi yolculuğu başlatıp bugüne kadar bize gelmesini sağlayan Balıkçı'nın yaptıkları saymakla bitmez. Tarih ve kültür kentimizde birçok isimle birlikte Bodrum için hayatının önemli bir bölümünü veren Halikarnas Balıkçısı’nı saygıyla anıyoruz. Bodrum'un bugün dünya turizminde önemli bir yere gelmesinde O’nun çok büyük emeği var" dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan öğrenciler, Kabaağaçlı'nın mezarına çiçek bıraktı. Öğrecilerden 12 yaşındaki Şule Süngü, 'Balıkçı' adlı şiirini okudu. Tören saygı duruşu ve lokma dağıtımı ile sona erdi.

Törende, arkadaşları Kabaağaçlı’nın bugüne kadar ortaya çıkmamış fotoğraflarını da  paylaştı. Öte yandan, Oasis Alışveriş Eğlence ve Kültür Merkezi'nde Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın anısına geleneksel hale gelen sembolik ağaç dikiminin 11’incisi yapıldı. Öğrenciler, Halikarnas Balıkçısı anısına ayrılan alanda sembolik turunç ağacı dikimi yaptı.