Marmaris’in ilk turizmcilerinden olan, 6 okul ile bir de cami yaptıran hayırsever Ahmet Urkay, 40 yıl boyunca Anadolu’yu gezerek koleksiyonuna dahil ettiği tarihi eserleri sergilemek amacıyla Marmaris’e 13 kilometre uzaklıktaki Çamlı Köyü Taşhan mevkiinde 8 bin 880 metrekarelik ticari alan ruhsatlı arazi satın aldı. Urkay, 2001 yılında yapı ruhsatı alarak inşaata başladı. Urkay 2003 yılında yapı kullanma izni için başvurduğunda kot farkının ana yol yerine dereden alınması gerektiği belirtilip inşaat mühürlenerek yıkım emri çıkartıldı. Zamanın valisi Hüseyin Aksoy müzeyi yerinde inceledi. Yetkililer 7 bin lira ceza kesti. Ahmet Urkay, yapı tadilat belgesi alarak gerekli düzeltmeleri yerine getirdi. İkinci kontrolde de eksiklikler bulundu ve onlar da düzeltildikten sonra Urkay, önceki yıl aralık ayında tekrar yapı kullanma izni için müracaat etti.

Geçen yıl haziran ayında Muğla Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ekipleri, Etnografya bölümünde yapılan tavan ile asma katın yıkılarak eski haline getirilmesini isteyerek bu bölümü, ardından da Arkeolojik bölümü bodrum katı yapıldığı gerekçesiyle mühürledi. Bu iki bölüm için yıkım kararı çıktı. Aradan geçen zaman zarfında hiçbir gelişme yaşanmadığı gibi Urkay’dan yeniden yapı projeleri istenince, hayırsever işadamı soluğu Cumhuriyet Savcılığı’nda aldı. Verdiği evrakın kaybedildiği şüphesi taşıdığını belirten Urkay, soruşturma açılmasını istedi. Urkay’ın bu girişiminin de sonuçsuz kalması ve Müzeler Haftası nedeniyle çevreciler destek eylemi düzenledi.

Muğla Turizm ve Çevreciler Grubu üyeleri, Halıcı Ahmet Urkay Müzesi önünde bir araya geldi. Grup Başkanı Filiz Ersan, "Bir utancın yanındayız" diyerek başladığı konuşmasında, haksız yere verilen yıkım kararını kınayarak protesto ettiklerini söyledi. Ersan, "Bu muhteşem müzenin sahibi nesli tükenmişler kadar çok kıymetli hayırsever Ahmet Urkay, eğitim ve kültürel değerlere çok önem veren kişi. İçeride çok değerli ve önemli çok güzel hizmet var. Burayı küçük bir Topkapı Sarayı olarak görüyoruz. Tarihi Anadolu kokan yapıt ve eserler var. Memleketine bir lise, ilköğretim okulları ve camiler ile Marmaris’te de Anadolu lisesini yaptı. Ayrıca yakında Dalaman’da Turizm Hastanesini açacak. Haksız yere bürokrasi yanlışıyla buraya yıkım kararı verilmiş. İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü artık Kentsel Kötüleştirme zarar verme kurumu olmuştur. Bu kurumu protesto ediyoruz. Bu kurum SİT alanlarına ve deniz dolgularına göz yumarken sanatsal değeri olan bu müzeye yıkım kararı veriliyor. Bu kabul edilemez" dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’E MEKTUP

Müzenin yıllardan toplanan eserlerden oluştuğunu kaydeden Ersan, bakım ve onarım için ayrılan zemin kata kapatma kararı alındığını hatırlattı. Ersan, "Bu eserler nerede onarılacak? Krokileri yok etmişler. Yeni baştan çalışma istenmiş. Çamlı Muhtarı adına sahte evrak düzenlenerek burası şikayet ediliyor. Böyle bir şey yok. Bu sahte bir belge. Bunu ne yazık ki bu kurum yapıyor. Dilekçelere asla cevap gelmiyor. Valilik gerçekleri görerek yıkım kararının usulsüz ve yasaya aykırı olduğunu açıklayıp bu kişiler hakkında görev ihmalinden soruşturma açtırıyor. Ama bu kişiler ödül gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göreve geldiler. Bunları istifaya çağırıyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne yazılar gönderdik. Müsteşarlarla görüşeceğiz" diye konuştu. Ersan, konuşmasının ardından hizmetlerinden dolayı Ahmet Urkay’a teşekkür belgesi verdi.

'İÇİN İÇİN AĞLIYORUM'

Hayırsever Ahmet Urkay da şu ana kadar yaşananlara için için ağladığını belirterek, Türkiye’nin böyle eserlerini ve varlıklarını gelecek nesillere aktaramamanın üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Urkay, "Memleket adına çok ayıp bir şey. İnsan eğitim ve kültürüne böyle fenalık yapar mı? 50 yıldan bu yana taş bulup, kötü tahta bulup alıyor üstündeki çiviyi bile biriktiriyorum. Belki benim 3- 5 sene ömrüm var yok. Ama gelecek nesiller bunları görmeli. Onlara aydınlık getirmek için millet devlet buna köstek koymamalı. 12 senedir oturma iznim yok. Daha çok şeyler yapmak istiyorum ama içimden gelmiyor. Etnografik ve Arkeolojik bölümler mühürlü. 6 bölümümüz var. Hadi bir ikisini yık ama bazılarına izin ver, çalışsın. İşletmeye açayım istihdam yaratayım. Vergi vereyim. Çalışmayacaksın diyorlar. Bilgi edinme dilekçelerimin cevabını vermiyorlar" dedi.

'MÜHÜR FİLAN DİNLEMEM'

Urkay’ın konuşmasının ardından Grup Başkanı Filiz Ersan mühürlü olan Etnografya bölümü önünde, "Mühür filan dinlemem. Yanlış kurumun verdiği mühür de sahtedir" diyerek müzenin içine girdi ve eserleri basın mensuplarına gösterdi.

Müzede çalışan arkeolog Esra Altınyıldız da müzenin üst katının kaçak olduğu gerekçesiyle yıkımının istendiğini hatırlatarak, üst kata çıkan merdivenler önüne yapılan duvarı gösterdi. Altınyıldız, "Üst kattaki eserler yer ve duvarlara montajlı olduğu için yerlerinden sökmeden duvarı çektik. Eserler de kaderine terk edildi" diye konuştu.