TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda 'Ombudsmanlık' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına ilişkin tasarı bir süre önce kabul edilerek yasalaştı. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan MHP milletvekili ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu, hükümete, "Osmanlı’yı iyi inceleyin, başarıya ulaşırsınız" dedi.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü görevini yaptığı dönemde Osmanlı arşivinde araştırma yapan bütün yabancı bilim adamlarının hangi konularda araştırma yaptıklarını yıllara göre tespit ettiğini dile getirten Halaçoğlu, şunlarI söyledi:

"1991 yılı itibarıyla, 21 ile 91 arasında en fazla araştırma yapan ülke ABD'dir. 683 kişi gelmiş ve tamamı Osmanlı devletinin idari yapısını araştırmış. Benim de bu konuyla ilgili yani Osmanlı Devlet Teşkilatı ve Sosyal Yapı’sı adında bir kitabım var. Şimdi, böylesine önemli bir devlet yapısı varken AKP iktidarı mahalli idarelerle ilgili  çalışma yapıyor ve 624 seneden faydalanmıyor. Ancak, ABD faydalanıyor. Hukuk sistemiyle ilgili siz faydalanmıyorsunuz, geliyor yabancılar faydalanıyor. Çünkü Osmanlı devletinde mahkemelerde ‘Şuhudül Hal’ adı altında mahkemeyi izleyen bir şahitler grubu var ama bu, bugün Türkiye’de yok."

"KİMLER GÖREV YAPACAK?"

Oluşturulan kamu denetçiliğindeki başkan, üyeler ve uzmanların kimlerden oluşacağı? konusunun da net olmadığını ifade eden Halaçoğlu, şöyle devam etti:

"Osmanlı devleti bununla ilgili bir yasa çıkarmış ve bu yasa Teşrifat Kanunu adını taşıyor, hangi göreve kimlerin hangi görevlerden sonra gelebileceğini belirlemiş. Daha Türkiye Osmanlı devletinin sistemine bile mümkün değil ulaşamamış. Şöyle ki; Osmanlı devletinde ilk kadılar yine imtihanla alınır, 20 akçalık, 30 akçalık, 50 akçalık, 100 akçalık ama bunlar yevmiyedir, günlüktür. En yüksek kadılık Osmanlı devletinde ‘mevleviyet’ denilen taht kadılarıdır yani İstanbul’daki ‘BiladiSelase’ denilen Eyüp, İstanbul ve Galata kadılıklarıdır. Onun ötesinde Edirne ve Bursa da mevleviyet kadılıkları mesabesindedir ve günlük 500 akçadır. Kadıların geliri, maaşı 500 akçadır, yani bugünkü anlamda söyleyecek olursam günlükleri 7 cumhuriyet altınıdır."

MHP Milletvekili Halaçoğlu, Osmanlı’da iyi işleyen ve başarı elde eden sistemin uygulanması gerektiğini ekledi.



CZ(OE/İD)