Hakkari üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Belenli, üniversitenin kampüs alanı başta olmak üzere üniversitedeki öğretim elemanı sıkıntısı, ikinci öğretim, rektörlük seçimi ve Hakkari'nin eğitimdeki başarısızlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Rektör Belenli, üniversitenin yerleşim alanı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD ve TOKİ'nin kampüs alanındaki binaların nerelere yapılacağı konusunda anlaştıklarını söyledi.

Rektör Belenli, önümüzdeki öğretim döneminde ikinci öğretim için yeni öğrenci almayacaklarını söyledi. YÖK'ün onayını beklediklerini anlatan Rektör Belenli, "İkinci öğretim ile ilgili kontenjanlarımız tahmin ediyorum bu sene olmayacak. İkinci öğretime yeni öğrenci gelmeyecek. Mevcut öğrencilerimizi mezun ettiğimizde ikinci öğretim tamamen bitecek. Türkiye'de üniversite sayısı çoğaldı, bölümler çoğaldı. Kontenjanların önemli bir kısmı boş kalabiliyor. Bu nedenle Hakkari şartları da dikkate alındığında burada güvenlik sorunu da yaşanıyor. Gece öğrenciler dışarı çıkmakta, Yurt Kur'a gidip, gelmekte biraz sıkıntı yaşıyorlar. Bazen 'derslerimizi gündüze alamaz mısınız?' gibi talepleri oluyordu. Onu da yapamıyorduk. Bu konuyu YÖK'e bildirdik. YÖK' de bunu onaylarsa artık ikinci öğretim için öğrenci alınmayacak" dedi.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SIKINTISI YAŞANIYOR

Hakkari Üniversitesinde 300'a yakın akademik personelin görev yaptığını anlatan Rektör Belenli, öğretim üyesi konusunda sıkıntılarını olduğunu söyledi. Bazı bölümlerin Çukurova Üniversitesinde olduğunu, bunları Hakkari'ye getirilmemesinin mekan darlığından değil, öğretim elemanı sıkıntısından kaynaklandığını anlatan Rektör Belenli, "Gelecek her bölüm için en az 3 tane doktoralı eleman gerekiyor. Bunu bulabilirsek ancak getirebiliriz. Bulamazsak getiremeyiz. Şu anda 28 öğretim üyemiz var. Bunların 5'i profesör. Geriye kalanları yardımcı doçettir. Öğretim üyesi bulmakta zorlanıyoruz. Bizim 12 bölümümüz Çukurova Üniversitesinde eğitim öğretim görüyor. Bu 12 bölümde 3'er kişiden düşünürseniz en az 36 kişi gerekiyor ki, o bölümleri Hakkari'ye getirebilelim. Öğretim üyesi sorununu çözebilirsek önümüzdeki yıl 4 bölümü Hakkari'ye getirmeyi planlıyoruz. Bunu YÖK'e de teklif ettik" diye konuştu.

Önümüzdeki Ağustos ayında yapılacak olan Rektörlük seçiminde yeniden aday olacağını belirten Prof.Dr. Belenli, bir dönem daha hizmet etmek istediğini söyledi.

BAŞARISIZLIK HAKKARİ'NİN KADERİ OLMAMALI

Üniversite sınavlarında son yıllarda hep son sıralarda yer alan Hakkari'nin bu kötü kaderine son verilmesi için üniversite olarak bunun nedenlerini araştıracaklarını belirten Rektör Belenli, "Bu başarısızlığın önüne geçmek için Hakkari'de bir kere örnek bir okulun olması lazım. Diğer öğrenciler de bunda örnek alsın. Bir diğer neden de buraya atanan öğretmenlerin tercübeli olmayışı" dedi.



BD(FE/AAA)