Hakkari Üniversitesi ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 'Hakkari'deki Kadının Toplumsal Hayata Kazandırılması Projesi' ile kentteki kadınların sorunlarını hem de toplumsal hayattaki rolünü araştıracak. Proje kamsamında Hakkari kent merkezi, ilçeler ve bağlı köylerde kadınlarla yüz yüze görüşülerek 109 soru yöneltilecek. Anket çalışması için Hakkari'ye gelen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Sosyolog Doç. Dr. Pınar Enneli ile Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğba Metin, projenin ilk toplantısını Hakkari Üniversitesi'ne davet edilen kadınlarla yaptı. Bölgedeki koşullar göz önüne alınarak özellikle köylerde okuma yazma bilmeyen kadınlar için anket Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe de yapılacak. İki dilli yapılacak olan anket Hakkari Üniversitesi tarafından görevlendirilen ve Kürtçe bilen kızlar tarafından tercüme edilecek.

Hakkari'deki ilk anket çalışmalarına  yarım metre karda bata çıka yürüyerek başlayan Doç. Dr. Pınar Enneli ve Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğba Metin, kadınları evlerinde ziyaret edip yüz yüze görüştü. Anket çalışmasını yürüten Doç. Dr. Enelli, Hakkari merkez ve köylerde bin 200 kadınla yaptıkları anketin sonuçlarını rapor haline getirip kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Anket sonuçları ayrıca Başbakan, İçişleri Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve kurumlara da iletilecek.

ANKETTEKİ SORULAR

Türkçe ve Kürtçe olarak düzenlenen ankette, kadının ekonomik, istihdam ve yoksullukla ilgili hayata katılımı, eğitim sistemindeki yeri ve sosyal hayata katılımı, kültürel değerler ile kadının kültürel değerlere sahip çıkması, kadın-erkek ayrımcılığı, kadına yönelik şiddet ve kadının geleçekteki beklentileri, kadının siyatteki rolü gibi toplam 109 soru bulunuyor. Bunun yanı sıra siyasi sorular da deneklere yöneltilecek.

Ankette, "Polisle başınız hiç derde girdi mi?", "Bugüne kadar tutuklandınız mı?", "Evde şiddet gördünüz mü?", "Namaz kılıyor musunuz?", "Kuran kursuna gittiniz mi ?", "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?", "Türkiyenin en önemli sorunları hangisidir?", "Türkiye'de en beğendiğiniz bayan siyasetçi hangisi?" gibi sorular yer alıyor.

Anket çalışmasıyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Pınar Enneli, proje ile Hakkari merkez ve ilçelerinde ikamet eden 15 yaş ve üzeri 1200 kadına ulaşarak, onların seslerini duyurmak istediklerini söyledi. Bu kapsamda valilikten, belediyelerden, sendikalardan ve sivil toplum kuruluşlarından yardım alacaklarını dile getiren Enneli, bu projeyi Hakkari Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli'nin yakından takip ettiğini destek sunduğunu kaydetti.

Yapacakları çalışma ile kadının toplumsal hayata katılımının önündeki engelleri, kadınların yaşadığı sorunları akademik olarak ortaya çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Belenli, "Sorunların çözüm yollarını kadınlarla birlikte bularak, daha sonra konunun muhatabı kişi ve kurumları bilgilendireceğiz. Bölgede yaşayan kadınların çoğu Türkçe bilmiyor, bizler de Kürtçe bilmiyoruz, bu yüzden buradaki genç kızlardan yardım talebinde bulunarak anket çalışmamızı Türkçe ve Kürtçe olarak 2 dilde hazırladık. Bizler yerimizde oturup bu sorunları ortaya çıkaramayız. Ancak yerinde kadınla birebir görüşerek aynı dili konuşarak, empati kurarak ortaya çıkarabiliriz" dedi.



BD(FE/İD)